336-Landschap Erfgoed Utrecht Lezing De grutto, koning der weidevogels


  • De grutto wordt niet voor niets de koning der weidevogels genoemd. De vogel is uniek door zijn prachtige verschijning en opvallende levenswijze.

    In deze lezing van Astrid Kant op 22 februari 2022 komt de grutto in al zijn facetten aan bod; de trek, de broedgedrag, de kuikens en natuurlijk de bescherming. Astrid Kant is weidevogelbeschermster in hart en nieren.

    Al vele jaren fotografeert zij in het voorjaar vanuit een schuilhut het geheime leven van de weidevogels. Haar vele unieke foto’s vertellen het verhaal. Eind 2021 verscheen haar boek ‘Grutto’, dat ze samen schreef met Otto Plantema.


  • Alexanders ArcheoVlog #2 - Grafheuvels en raatakkers op de Utrechtse Heuvelrug
    In deze tweede aflevering van ‘Alexanders Archeovlog’ reizen we af naar de bossen van de Amerongse Berg bij Elst en gaan we op zoek naar het verborgen verleden achter de grafheuvels en raatakkers van de Utrechtse heuvelrug.

    archeologie #geschiedenis #grafheuvels #bronstijd #ijzertijd #prehistorie #vlog

    Wil je op de hoogte blijven van het lopende onderzoek van Erfgoed Gezocht? Of wil je graag dezelfde wandeling maken als Alexander? Dit kan je allemaal vinden via deze link: https://www.landschaperfgoedutrecht.n...

    Ontdek meer over de grafheuvels in de provincie Utrecht via UtrechtAltijd: https://www.utrechtaltijd.nl/verhalen...

    Wil je meer weten over de vroege ruitervolkeren aan het begin van bronstijd? Alles hierover kan je lezen in ‘Wee de overwonnenen. Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen’: https://www.omniboek.nl/nieuws/wee-de...

    Alexanders ArcheoVlog #2 - Grafheuvels en raatakkers op de Utrechtse Heuvelrug


  • Lezing 30 september 2021 Romeinse Limes
    Op donderdag 30 september gingen we 2000 jaar terug in de tijd. Tijdens de eerste Van Utrechtse bodem-lezing ging het over de Romeinen Limes in Utrecht.

    Manager erfgoed Anton Cruysheer vertelde over het project Erfgoed Gezocht, het Meldpunt Archeologie en verhalen over de Romeinen op UtrechtAltijd. Archeoloog Erik Graafstal (gemeente Utrecht) vertelde over UNESCO en de Limes in Utrecht en Stijn Heeren (VU) over vondstendatabase Portable Antquities of the Netherlands en het project Constructing the Limes.

    Lezing 30 september 2021 Romeinse Limes


  • Lezing Erfgoeddag 2021 Buro Dertig
    Tijdens de provinciale Erfgoeddag op 24 juni vertelde Malou te Wierik (Buro Dertig) over het aantrekken en vasthouden van bezoekers, het belang van social media en het bereiken van nieuwe doelgroepen. Zij heeft net als vele anderen haar eigen, directe omgeving sinds corona beter ontdekt.

    Lezing Erfgoeddag 2021 Buro Dertig


  • Lezing 8 december De Waarde van de bodem En meer
    Op woensdagavond 8 december vond de lezing 'De waarde van de bodem. En meer' plaats. Ecoloog en natuurfilosoof Matthijs Schouten nam de kijkers op filosofische wijze mee op de weg naar een duurzame toekomst.

    De lezing was onderdeel van de najaarscampagne #vanutrechtsebodem van Landschap Erfgoed Utrecht.

    Lezing 8 december De Waarde van de bodem En meer


  • Erfgoeddag 2021 Binnenkijken bij het depot van het Nationaal Militair Museum

    Speciaal voor de provinciale Erfgoeddag 2021 werden vier filmpjes gemaakt. Ze geven een inkijk in het werk van Utrechts erfgoed. Aan het woord zijn bewoners, vrijwilligers en conservatoren.

    Er zijn filmpjes van Kasteel Renswoude, Molen de Kraai, het Nationaal Militair Museum en de Oude Stadspoort en het stadhuis van Montfoort.

    Erfgoeddag 2021 Binnenkijken bij het depot van het Nationaal Militair Museum


  • Lezing Landschap Erfgoed Utrecht Duizenden voorwerpen uit de tijd van Napoleon
    Op 20 mei 2021 nam Jos Bazelmans, hoofd afdeling Archeologie bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, ons mee naar de tijd van Napoleon. Bazelmans vertelde over opgravingen van militaire kampen in de tijd van Napoleon rondom Oirschot en Austerlitz. Ook sneed hij in zijn verhaal het belang aan van het beheer en behoud van archeologische vondsten.

    Lezing Landschap Erfgoed Utrecht Duizenden voorwerpen uit de tijd van Napoleon


  • Op 12 mei 2021 werden bestuurders, vrijwilligers en leden van vrijwilligersgroepen en stichtingen bijgepraat over de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) waar zij vanaf 1 juli 2021 aan moeten voldoen. Peter Moerkens en Frank Koreman van het Instituut voor Verenigingen Branches en beroepen (IVBB) leggen uit waarom de wet er is, wat je moet doen en hoe je snel en makkelijk alles kunt regelen.

    Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR)

  • Lezing Landschap Erfgoed Utrecht De molen als erfgoedicoon
    Hoe draagt de molen bij aan hoe ons landschap eruitziet? Hoe is dit veranderd in de loop der jaren? Suzanne Brakenhoff, de jongste vrouwelijke molenaar van Nederland, nam ons op 15 april 2021 mee in deze lezing.
    Lezing Landschap Erfgoed Utrecht De molen als erfgoedicoon
  • ArcheoDag Online - 18 december 2020
    Tijdens de ArcheoDag Online werden ruim honderd kijkers bijgepraat over toffe projecten zoals Erfgoed Gezocht op de Utrechtse Heuvelrug, de ArcheoBrigade, het PAN-event, de nieuwe UtrechtAltijd website en de mooie verhalen van de Schervendokter.

    ArcheoDag Online - 18 december 2020


  • Oostbroeklezing: Wee de Overwonnenen door Alexander van de Bunt (LEU)

    Oostbroeklezing: Wee de Overwonnenen door Alexander van de Bunt (LEU)

  • 336-Landschap Erfgoed Utrecht Lezing De grutto, koning der weidevogels

  • Op 14 januari 2022 hield ik mijn oratie aan de Universiteit Leiden met de titel: In vrijheid, maar niet vrijblijvend - hoe gebiedsgericht en multidisciplinair de opgaven voor het landelijk gebied aan te pakken. De oratie is hier terug te kijken.


  • How lockdowns changed bird behaviour
    As people shifted their behaviour during lockdowns in the United Kingdom, so did birds. But far from the cheerful tales of dolphins in the Bosphorus, for example, not all common British bird species benefited from curtailed human movement.

    Small birds, such as Eurasian blue tits (Cyanistes caeruleus) and house sparrows (Passer domesticus), were spotted less frequently than in previous years, possibly because people at home disrupted their backyard habitats.
    Corvids and gulls seemed to be more plentiful, maybe because people littered more food refuse outdoors.
    City pigeons (Columba livia) seemed unaffected. “They don’t give a crap about what we do,” says behavioural ecologist and co-author Miyako Warrington.
    https://www.nature.com/articles/d41586-022-03060-5


  • Publicado el 27 de septiembre de 2022 por ahospers ahospers

    Comentarios

    No hay comentarios todavía.

    Agregar un comentario

    Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.
    Vida Silvestre es una entidad asociada a la Organización Mundial de Conservación