458.Groeten uit Groeningen afl 5: Paterswoldsemeer

www.groeningen.nu


  • Het Paterswoldsemeer is één van de drukbezochtste meren in de provincie. Het meer kent meerdere zeilverenigingen, mooie eilandjes en veel uitspanningen en recreatiemogelijkheden en is daarmee een belangrijk gebied voor de stad en omringende dorpen. Toch bestaat het meer nog niet zo lang.

    Ook het water dat aan de andere kant van de Meerweg ligt, het Frieseveen, is nog niet zo oud. Hier zie je geen mensen omdat het beschermd natuurgebied is, maar leven er des te meer bijzondere dieren, zoals bevers, marters en otters. Deze wateren staan niet op zich, ze zijn verbonden met het water van de Onlanden en de Drentsche Aa en vormen zo een groot leefgebied voor de dieren.

    In deze aflevering vaart Carla op het Frieseveen met Sonja van Natuurmonumenten om sporen van bevers te vinden, vertelt hoogleraar Theo Spek over de geschiedenis van dit gebied en bezoekt Loes de Groninger Kanovereninging voor een lesje kanopolo.

    https://www.youtube.com/watch?v=BEM6wKNZ9zM

  • Groeten uit Groeningen afl 3: Leekstermeer
    In deze derde aflevering van Groeten uit Groeningen zijn we in het Leekstermeergebied. Het Leekstermeer zelf maakt deel uit van De Onlanden en het heeft een Natura 2000 status omdat er zulke bijzondere vogels broeden en overwinteren. In deze aflevering gaan we met de boswachter het

    moerasgebied in, vertelt de gids van Landgoed Nienoord waarom er bij de rijkversierde poort kanonslopen in de grond steken en we zien hoe de recreatie bij het meer zich in de afgelopen eeuw heeft ontwikkeld.
    www.groeningen.nu

  • Groeten uit Groeningen afl1: Wat is Groeningen

    Dit is de eerste aflevering van de tien-delige serie over Groeningen, het gebied ten oosten, ten zuiden en westen van de stad Groningen en ten noorden van Assen.
    Groeningen verbindt vijf gemeenten (Westerkwartier, Noordenveld, Tynaarlo en Midden-Groningen), de provincies Groningen en Drenthe, de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest en verschillende landschappen en natuurgebieden tot één blauwgroene gordel.

    In deze serie bezoeken we in elke aflevering een ander gebied van Groeningen en kijken we wat voor gebied het is en wat je er kan doen en beleven. In deze eerste aflevering vertellen we wat Groeningen is en waarom Groeningen zo belangrijk is. Voor mens, dier, natuur én klimaat. Wil je na het zien van deze aflevering meer informatie over Groeningen, kijk dan op www.groeningen.nu.
    Muziek

  • Groningen gaat strijd aan met invasieve woekerplanten
    Eem drietal 'boeven' is de gemeente aan het overwoekeren, aldus Duurzaam Groningen. Daar moet een einde aan komen en daarom begon donderdag een campagne die de 'indringers' weg moet krijgen uit zoveel mogelijk straten, gebouwen en tuinen.

    De campagne rond de bestrijding van drie invasieve exoten, de Japanse duizendknoop, de reuzenberenklauw en de grote waternavel, moet het bestaan van de planten onder de aandacht brengen bij inwoners. Ze kunnen meehelpen met de bestrijding door, als ze de planten zien, een melding te maken via deze website.

    “Dit drietal planten komt oorspronkelijk niet uit Nederland”, vertelt groenspecialist Mariën Heinen van de gemeente Groningen. “Maar ze verdrukken wel onze lokale planten én de reuzenberenklauw is zelfs giftig. Zo zorgen ze voor veel overlast.”

    De gemeente gaat de planten de komende twee jaar in kaart brengen, om ze vervolgens beheerst te verwijderen. De meldingen van bewoners zijn bedoeld voor deze 'exotenplattegrond'. Heinen benadrukt naar inwoners die mee willen helpen om de planten niet zelf aan te raken: “Blijf op gepaste afstand én ga naar de website om er een melding van te maken. Onder de tipgevers worden verloten we twintig plantenpakketten ter waarde van vijftig euro. Inwoners die de indringers in hun eigen tuin zien vinden ook daar een stappenplan over hoe ze de planten veilig in hun eigen tuin kunnen overmeesteren.”

  • movies:

    https://forum.inaturalist.org/t/favourite-recommend-movies-and-documentaries-on-nature/22499 3
    https://forum.inaturalist.org/t/any-documentary-recommendations/41782 1
    https://forum.inaturalist.org/t/good-animated-movies-for-nature-lovers/10773 1
    videos:

    https://forum.inaturalist.org/t/down-a-youtube-rabbit-hole/25466 3
    podcasts:

    https://forum.inaturalist.org/t/anyone-know-good-nature-podcasts/459 6
    https://forum.inaturalist.org/t/wildlife-webinars-or-podcasts/32401 2
    computer games:

    https://forum.inaturalist.org/t/computer-games-based-on-real-ecosystems/866 3

  • Publicado el 27 de junio de 2023 por ahospers ahospers

    Comentarios

    No hay comentarios todavía.

    Agregar un comentario

    Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.
    Vida Silvestre es una entidad asociada a la Organización Mundial de Conservación