https://www.maaimeinietnederland.nl/webinar-maaien-na-mei/
Het is alweer juni, de actie 'Maai Mei Niet' is reeds afgelopen. We willen iedereen bedanken die heeft meegedaan, de natuur heeft door jullie weer een boost gekregen! Benieuwd naar wat je NA mei kunt doen met het gazon? Bekijk tot 20 juni de webinar.
Ook zijn we positief verrast door de foto inzendingen voor de World Bee Day, er zijn zoveel foto's binnen gekomen dat we nog bezig zijn de winnaars te selecteren! Even geduld dus nog :-).
Wij willen, namens de Bijenstichting, nog veel meer projecten uitvoeren. Die moeten echter wel gefinancierd worden, daarom hebben we een crowdfund actie gestart! Op een laagdrempelige manier kun je doneren, maar evenzo belangrijk, ook de actie delen met anderen. Doe je mee? Ook in de nieuwsbrief informatie over de actie 'Bee Good For Nature' van Chi Natural Life en win 1 van de 5 ambassadeurs lidmaatschappen!
Veel leesplezier.
Ps. Onze demonstratietuin is tijdens de Open Tuinendag geopend -> Zondag 11 juni vanaf 11.00. Kom je ook?!
In het kader van de campagne 'Maai Mei Niet' (ism de Bijenstichting en Flora van Nederland) organiseerde Steenbreek dit Webinar om ook professionals te betrekken bij ecologisch maaien en ruimte te geven voor vragen.
Omdat in Nederland de biodiversiteit onder druk staat bieden de bermen en groenstroken een enorme kans planten en dieren de ruimte te geven. Daarvoor is ecologisch bermbeheer van groot belang.
𝗦𝗽𝗿𝗲𝗸𝗲𝗿𝘀:
𝗔𝗻𝘁𝗵𝗼𝗻𝗶𝗲 𝗦𝘁𝗶𝗽 00:00 – Gepassioneerd pleitbezorger voor natuurinclusieve landbouw, afgestudeerd op wilde bijen in het agrarisch gebied en werkzaam voor de vlinderstichting. Anthonie weet alles van een goed ecologisch maaibeheer. Een takeaway: faseren, faseren, faseren!
𝗩𝗶𝘃𝗶𝗲𝗻𝗻𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗦𝗮𝗻𝘁𝗲 20:20 – Stadsdeelmanager wijkonderhoud bij de Gemeente Arnhem (bijvriendelijkste gemeente 2022) en ecologe. Vivienne deelt haar ervaringen met prachtige praktijkvoorbeelden en heeft handige tips.
𝗗𝗶𝗰𝗸 𝗢𝗼𝘀𝘁𝗵𝗼𝗲𝗸 – 40:08 Als directeur van Stichting Groenkeur stelt Dick professionals in staat om zich kwalitatief te onderscheiden. Hij legt uit hoe het proces verloopt van Kleurkeur, een nieuwe standaard voor ecologisch bermbeheer.
Webinar 'Goed maaibeleid voor biodiversiteit' Steenbreek (via Teams 17 mei 2022)
De actie 'maai mei niet' wordt doorgezet en uitgebreid. Dat schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad.
'Maai mei niet' is een actie waarbij de gemeente pas na mei een gebied gaat maaien. De gemeente wil zo de biodiversiteit in de stad vergroten. Dat geeft planten en dieren de mogelijkheid langer te groeien en te bloeien. Een jaar geleden is de gemeente met 'maai mei niet' begonnen en dat levert nu al resultaat op. Het gebied waar pas na mei gemaaid mag worden, wordt zelfs uitgebreid.
De gemeente werkt aan een kaart waarop de 85 hectare waar pas na mei gemaaid wordt, zichtbaar zijn.
Het staat er slecht voor met de aantallen vlinders en hommels. Uit tellingen blijft dat er sprake is van een opvallend slecht jaar voor bestuivende insecten. En dat beeld is in Groningen niet anders dan in de rest van Nederland.
Bert Speelman is voor Het Groninger Landschap werkzaam als natuurbeheerder in het Leekstermeergebied. "Ik ben nu ongeveer dertig jaar werkzaam voor natuurorganisaties. Zo slecht als dit jaar heb ik het niet eerder gezien. Wat ik de afgelopen decennia zie is dat de aantallen met pieken en dalen gaan. We kunnen op dit moment constateren dat de eerste generatie er eigenlijk niet is. Waar dat door komt? De droogte van de afgelopen weken? Of het natte en koude voorjaar? Interessanter is wellicht de vraag of de tweede generatie het straks beter gaat doen. Maar dat weten we nog niet."
Aantal vlinders en hommels neemt af
Sinds 1992 bestaat er een landelijk meetnetwerk voor het monitoren van dagvlinders. In de afgelopen dertig jaar is het aantal vlinders bijna gehalveerd. Sinds 1890 is de vlinderstand zelfs met ruim 80 procent afgenomen. En dat geldt ook voor het aantal vliegende bestuivers. Ook het aantal hommels wordt gemonitord. Uit die cijfers blijkt dat er eind mei maar half zoveel hommels werden waargenomen als in afgelopen jaren."
"De tijd van praten is voorbij"
Speelman: "Maar belangrijk daarbij is dat je in combinaties gaat denken. Dus een nectarplant is een mooie verrijking, maar combineer dit met een struik die geschikt is waar eitjes op afgezet kunnen worden. En in zekere zin ligt er ook een taak voor overheden. Verschillende gemeenten voeren al een beleid dat gericht is op biodiversiteit, maar het kan allemaal nog veel beter. Als je ziet hoeveel kilometers bermen gemeenten wel niet in bezit hebben. Er liggen echt kansen en oplossingen. Maar het moet wel nu. Wie denkt dat er nu nog alle tijd is om hierover te praten, die heeft het mis. De tijd van praten is voorbij, actie is nu nodig."
Voor het lange Pinksterweekend besloten we naar het noorden af te reizen om te vervolgen met de etappes 3 en 4.
Met etappe 3 verlaat je de provincie Groningen en wandel je Drenthe binnen. Een heel ándere natuur dan het vlakke Groningse land. Zo ontdek je dat elk stukje Nederland z'n eigen schoonheid heeft.
Wandel je mee ? Als je op de hoogte wilt blijven van onze wandelingen, abonneer je dan. Reacties, vragen, duimpjes en zelfs kritiek worden op prijs gesteld en altijd beantwoord.
Wandelen - Pieterpad - Etappe 1 - Pieterburen naar Winsum (NL/EN/DE/FR ondertiteling)
Winsum (De Boog, Stadhuis en Marenland met De Jongens uit de Buurt).
Etappe #01 Pieterpad Plaatsen van Pieterburen naar Winsum (Deel 2)
Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het verhogen van de biodiversiteit, middels bermen en groenstroken in de openbare ruimte die zich over vele duizenden kilometers uitstrekken: circa 140.000 kilometer bij wegen, 17.500 kilometer bij dijken en ongeveer 3000 kilometer bij spoor.
𝗬𝗮𝗰𝗶𝗻𝗲 𝗥𝘆𝗰𝗸𝗲𝗯𝘂𝘀𝗰𝗵 𝗶𝘀 𝘁𝘂𝗶𝗻𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝘁 𝗯𝗶𝗷 𝗩𝗲𝗹𝘁. Yacine licht enkele tips toe hoe je commentaren van burgers kan vermijden op het anders beheerde openbaar groen. Ze gaat dieper in hoe je met bloembollen langer gras kan verfraaien geïllustreerd met heel wat praktijkvoorbeelden.
Expertmeeting Maai Mei Niet - met Yacine Ryckebusch
https://www.maaimeinietnederland.nl/webinar-maaien-na-mei/
Veel leesplezier.
Ps. Onze demonstratietuin is tijdens de Open Tuinendag geopend -> Zondag 11 juni vanaf 11.00. Kom je ook?!
symposium "Van de regen in de... droogte!" vorig jaar een goed startpunt. Je kunt de filmpjes en beschouwingen hier terugkijken:
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=29419
Plensbuien maar te weinig water
Gerrit Hiemstra, weerpresentator en meteoroloog, schetste waar we nu al mee te maken hebben en welke scenario’s we in de nabije toekomst kunnen verwachten. Zijn conclusie is dat we niet ontkomen aan weerextremen, onder andere door toename van neerslag in de zomer. Piekafvoer en hoge verdamping zullen het steeds moeilijker maken om het grondwaterpeil aan te vullen. Zijn advies: wees zuinig op neerslag in de herfst, winter en het vroege voorjaar en houdt dat water vast voor de zomer.
Nederland onder water
Filmmaker Arthur de Bruin liet met scènes uit zijn film ‘Nederland Onder Water’ onze onderwaterwereld zien. En ook dat verdroging in Nederland heel tastbaar wordt door de ogen van de bijzondere grote modderkruiper, ook wel bekend als ‘weeraal’. Het klassieke natte Hollandse landschap dat we van oude schilderijen kennen, is veranderd in een zakelijk landschap met strakke lijnen. Water moet zo snel mogelijk afgevoerd worden. Dit betekent dat beekvissen en ander onderwaterleven geen plek hebben in het huidige landschap.
Ook Alex Datema, voorzitter van BoerenNatuur, ziet het probleem. Zijn motto: probeer water vast te houden en doe een stapje terug wat betreft de maximale melkproductie. Denk niet egocentrisch, maar ecocentrisch, is zijn oproep. Er moet dan wel een alternatief verdienmodel voor de boer tegenover staan.
VIDEO - droogte in Nederland
In de volgende film van SoortenNL nemen onderzoekers Michiel Wallis - de Vries (Vlinderstichting), Baudewijn Odé (FLORON) en Arthur de Bruin (RAVON) ons mee door het Nederlandse landschap en laten zij de effecten van verdroging zien.
https://youtu.be/za4jx5B_uPU
https://ardea.nou.nu/specialardea.php
De volledige analyse van de grauwe kiekendief zenderdata is te lezen in een artikel dat recent is verschenen in een speciale editie van Ardea, het tijdschrift van de Nederlandse Ornithologische Unie. Deze Sahel-special is een indrukwekkende bundeling van tientallen jaren veelal pionierend onderzoekswerk van Nederlandse ornithologen in dit voor Europese vogels zeer belangrijke overwinteringsgebied.
Zie voor meer informatie het volledige artikel 'On the wintering ecology of Montagu’s Harriers in West Africa: itinerancy in relation to varying annual environmental conditions', geschreven door A.E. Schlaich, V. Bretagnolle, C. Both, B.J. Koks & R.H.G. Klaassen. Het artikel is verschenen in Ardea 111: 321–342, in 2023. Een gratis PDF is te downloaden via de website van de Nederlandse Ornithologische Unie (NOU).
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?utm_source=newsletter&utm_medium=e-mail&utm_campaign=user-mailing&msg=30939
Tijdens het webinar konden vragen gesteld worden door de deelnemers, die door de experts zijn beantwoord. De vragen en antwoorden vindt u hieronder.
Het webinar is een samenwerking tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, BIJ12, Wageningen University & Research, Centraal Bureau voor Statistiek, Open Universiteit en SoortenNL.
Comentarios
Agregar un comentario