338. https://www.livestream-service.nl/landschaperfgoedutrecht/

https://www.livestream-service.nl/landschaperfgoedutrecht/ Donderdagavond 29 september starten we een gloednieuwe serie lezingen over het landschap en erfgoed in de provincie Utrecht. Elke laatste donderdag van de maand neemt een medewerker van Landschap Erfgoed Utrecht je mee op ontdekkingstocht door een onderwerp dat haar of hem aan het hart gaat.
https://www.youtube.com/channel/UCasklNYl1MLqkYdyEZF3wCw/videos
September: Ecoloog Leon Pors over de geologie van de provincie Utrecht
Van huis uit is Leon geoloog en die kennis komt hem goed van pas bij zijn werk als ecoloog voor Landschap Erfgoed Utrecht. Een lezing over de impact van gletsjers, dekplaten, kwelwater en de invloed van menselijk ingrijpen in het Utrechtse landschap.
https://www.youtube.com/channel/UCasklNYl1MLqkYdyEZF3wCw/videos
d. Utrecht werd even een tussenstation waar hij opgeleid werd tot exploratiegeoloog. Een carrière in de aardolie werd al tijdens zijn studie van tafel geveegd als optie, omdat zijn passie voor de natuurlijke omgeving het won van de rauwe zakelijkheid. Migratie naar Curaçao volgde waar hij 35 jaar werkte in natuurbescherming, -beheer, -educatie, en ecologisch onderzoek. De laatste 10 jaar van die 35 was hij directeur van de Curaçao Footprint Foundation, een stichting voor educatieve programma’s en een eigen natuurmuseum.
https://www.youtube.com/channel/UCasklNYl1MLqkYdyEZF3wCw/videos
Tot de Covid-pandemie roet in het eten gooide. Hij besloot vervolgens om samen met zijn vrouw Michelle en dochter het eiland te verruilen voor Nederland. Via een bijzonder zijspoor in de IT sloot Leon zich in april aan bij Landschap Erfgoed Utrecht waar hij zijn passie en verhalen weer ten volste kan inzetten! Als geoloog heeft hij vaardigheden om 'het verhaal van de aarde' te kunnen lezen. Tijdens de lezing gaat hij op ontdekkingstocht door de nauwelijks te bevatten geologische geschiedenis van ons deel van de wereld. Om uit te komen op het Utrecht van nu, waar vele verhalen nog gewoon aan het oppervlak te lezen zijn!

  • Op 14 januari 2022 hield ik mijn oratie aan de Universiteit Leiden met de titel: In vrijheid, maar niet vrijblijvend - hoe gebiedsgericht en multidisciplinair de opgaven voor het landelijk gebied aan te pakken. De oratie is hier terug te kijken.


  • How lockdowns changed bird behaviour
    As people shifted their behaviour during lockdowns in the United Kingdom, so did birds. But far from the cheerful tales of dolphins in the Bosphorus, for example, not all common British bird species benefited from curtailed human movement.

    Small birds, such as Eurasian blue tits (Cyanistes caeruleus) and house sparrows (Passer domesticus), were spotted less frequently than in previous years, possibly because people at home disrupted their backyard habitats.
    Corvids and gulls seemed to be more plentiful, maybe because people littered more food refuse outdoors.
    City pigeons (Columba livia) seemed unaffected. “They don’t give a crap about what we do,” says behavioural ecologist and co-author Miyako Warrington.
    https://www.nature.com/articles/d41586-022-03060-5


  • Reference: Proceedings of the Royal Society B paper
    Astronomers rethink early Webb findings
    Many astronomers started analysing data from the James Webb Space Telescope right after the first batch was released, on 14 July, and quickly posted their results on preprint servers — but are now having to rework them. The telescope’s detectors had not been calibrated thoroughly when the first data were made available, and that fact slipped past some astronomers in their excitement. So far, the revisions don’t seem to substantially change many of the exciting early results, such as the discovery of a number of candidates for the most distant galaxy ever spotted. But the ongoing calibration process is forcing astronomers to reckon with the limitations of early data from Webb. “For those including myself who had written a paper within the first two weeks, it was a bit of — ‘Oh no, is everything that we’ve done wrong, does it all need to go in the bin?’” says astronomer Nathan Adams.

  • Tijdens de studiedag LOWAN-vo op 10 april 2017 verzorgde Binyam Andebrhan een workshop over jonge Eritrese vluchtelingen. In deze workshop kwam aan aan de orde:
    • De vluchtredenen en de reisroutes
    • De cultuur, religie, onderwijs(systeem/niveau) en opvoeding
    • De communicatie met en begeleiding van Eritrese jonge vluchtelingen
    • De percepties van Eritrese jonge vluchtelingen op diverse thema ́s zoals hulp, regels en procedures, geestelijke gezondheidszorghulp en hoe je ermee kunt omgaan

  • Tijdens de studiedag LOWAN-vo op 10 april 2017 verzorgde Binyam Andebrhan een workshop over jonge Eritrese vluchtelingen. In deze workshop kwam aan aan de orde:
    • De vluchtredenen en de reisroutes
    • De cultuur, religie, onderwijs(systeem/niveau) en opvoeding
    • De communicatie met en begeleiding van Eritrese jonge vluchtelingen
    • De percepties van Eritrese jonge vluchtelingen op diverse thema ́s zoals hulp, regels en procedures, geestelijke gezondheidszorghulp en hoe je ermee kunt omgaan
  • Wandelroute maken in Google MyMaps
    Ga in je browser naar mymaps.google.com en klik op ‘Nieuwe kaart maken’. Links bovenin het menu kun je de route een naam en beschrijving geven door op ‘Naamloze kaart’ te klikken. Je kunt verschillende lagen maken, bijvoorbeeld voor een makkelijke en een moeilijke route of juist een korte en een lange route.

    Google Maps toont in beboste gebieden niet alle wandelpaden in de standaard basiskaart. Daarom is het handig om de juiste kaart erbij te pakken. Druk op ‘Basiskaart’ en kies voor ‘Satelliet’. Navigeer nu naar de plek waar je jouw wandeling wilt starten. Je kunt de naam van de straat of locatie ook invoeren in de zoekbalk bovenin.

    Om je route vast te leggen in Google Maps, hoef je alleen maar verschillende punten te plaatsen op de kaart. Dit doe je door rechts naast het hand-icoon op ‘Markering toevoegen’ te klikken. Je kunt ieder punt een naam geven, er een opmerking bij schrijven en zelfs een afbeelding toevoegen. Ook kun je de kleur van het pictogram aanpassen en het symbool ervan wijzigen.

    Aan elkaar vastknopen
    Als je klaar bent met het plaatsen van de punten, kun je ze aan elkaar vastknopen om er een route van te maken. Dit doe je door op het icoon met de drie verbindingsbolletjes te klikken. Kies hier voor ‘Looproute toevoegen’ en traceer de paden langs de punten die je zojuist hebt neergezet. Je kunt in plaats daarvan ook ‘Lijn of vorm toevoegen’ gebruiken.

    Heb je de route uitgestippeld? Je kaart wordt automatisch opgeslagen. Je kunt de route dus direct terugvinden in Google MyMaps. Delen met vrienden of familieleden kan via de deelknop in het linkermenu. Schakel ‘Iedereen met deze link kan de kaart bekijken’ in en kopieer de link die eronder staat.


  • http://www.meestv.nl/
    zijn vroegste jeugdherinneringen loopt Tijs Tinbergen in zijn korte broek met blote benen door het Veluwse dennenbos in Hulshorst. Zijn vader, de bioloog Luuk Tinbergen, doet onderzoek naar koolmezen en Tijs groeit samen met zijn broers op in de ongerepte natuur. Hij is 8 jaar oud als zijn vader op 39 jarige leeftijd overlijdt.

    https://www.vpro.nl/speel~POMS_S_VPRO_16247341~npo-doc-tijs-tinbergen-en-jan-musch~.html
    https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_522301~spreeuwenwerk~.html
    In MeesTV van NCRV 2doc blijkt dat de liefde die vader Luuk koesterde voor de koolmees, is geërfd door zijn zoon. In zijn huis op 3 hoog aan de drukke Rooseveltlaan in Amsterdam, hangt Tijs nestkasten op met ingebouwde cameraatjes. Op een monitor in de slaapkamer bespiedt hij de mezenfamilie, samen met zijn vrouw Tineke en poes Sientje. De liefde voor de mees is besmettelijk, al gauw moeten familie en vrienden eraan geloven. Tijs’ oude moeder volgt de bewegingen van de koolmees in de nestkast achterin haar garage via een monitor in de voorkamer, de bevriende beeldhouwer Theo Mulder slaapt met de koolmees op een enorme tv naast zijn bed.
    U kunt MEESTV bekijken via uitzendinggemist.nl. Op NPOdoc24 is een interview terug te zien met Jan Musch en Tijs Tinbergen. Verder is Tijs Tinbergen te beluisteren op Radio 1.
    https://www.vpro.nl/speel~POMS_S_VPRO_16247341~npo-doc-tijs-tinbergen-en-jan-musch~.html
    https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_522301~spreeuwenwerk~.html
    MeesTV portretteert met vrolijke zelfspot het vogelvirus in de familie Tinbergen dat zijn oorsprong vindt in het magische dennenbos waar het allemaal begon.
    https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/nooit-meer-slapen/f73472aa-e8f8-4087-beca-e42263fd2a63/2019-07-23-nooit-meer-slapen-tijs-tinbergen-en-thomas-oliemans
    U kunt MEESTV bekijken via uitzendinggemist.nl. Op NPOdoc24 is een interview terug te zien met Jan Musch en Tijs Tinbergen. Verder is Tijs Tinbergen te beluisteren op Radio 1.
    https://www.nporadio1.nl/programmas/nooit-meer-slapen/fragmenten?date=23-07-2019
    Filmmakers Jan Musch en Tijs Tinbergen maakten eerder bekroonde natuurdocumentaires, zoals het Rotvos, over de ‘onvermijdelijke absurditeiten van het natuurbeheer in Nederland’ (Gouden Kalf juryrapport).
    https:/https://www.vpro.nl/speel~POMS_S_VPRO_16247341~npo-doc-tijs-tinbergen-en-jan-musch~.html/www.nporadio1.nl/item/192404-Tijs%20Tinbergen%20-%20filmmaker.html

    MeesTV is tot stand gekomen met steun van het Mediafonds.


  • https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_522301~spreeuwenwerk~.html
    Documentaire over het voedselgedrag van spreeuwen. Een team onderzoekers van de RU Groningen wordt gevolgd tijdens het bestuderen van het voedselgedrag van spreeuwen op Schiermonnikoog. Het team staat onder leiding van bioloog en ecoloog Joost Tinbergen, de broer van Tijs Tinbergen.

  • Webinar Waterkwaliteit: Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied
    https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021
    Webinar Waterkwaliteit: Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied

    Webinars Waterkwaliteit op de kaart 2021
    15-19 nov 2021 | 15:30-17:00 uur | elke middag een webinar


  • PROGRAMMA en TERUGBLIK
    ma 15 nov | Halen we de KRW doelen?
    Ondanks omvangrijke maatregelpakketten en state-of-the-art doelen wijzen verschillende analyses er op dat we in Nederland de KRW-doelen in een deel van onze wateren in 2027 niet halen. Wat is er aan de hand? Is ons watersysteem zo van slag dat het nog decennia duurt voordat dit zich in voldoende mate heeft hersteld? Of zijn we gewoon veel te kritisch en mogen we niet klagen over de huidige waterkwaliteit? Hoe ligt dit eigenlijk in andere Europese landen? Kunnen we in Nederland wat leren van de wijze waarop zij met het doelbereik 2027 omgaan? Twee experts geven hun visie op de toekomst van de Nederlandse waterkwaliteit en zetten de Nederlandse aanpak in Europees perspectief. Aansluitend gaan wij met hen in debat. - zie Terugblik met presentaties en video opname

  • di 16 nov | RWZI lozingen in relatie tot KRW-opgaven
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/426-wok-krw-doelen
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/432-wok-krw-en-rwzi-lozingen
    Veel rioolwaterzuiveringen zullen de komende decennia worden verbeterd. Waterschappen beogen hiermee ook medicijnresten en andere opkomende stoffen te verwijderen. De eerste zuivering die full-scale microverontreinigingen gaat zuiveren wordt dit najaar in gebruik genomen en ook andere RWZI’s zullen de komende decennia worden verbeterd. Vragen die spelen zijn in hoeverre met de beoogde verbetering voldaan kan worden aan de KRW-opgaven in het waterlichaam waarop wordt geloosd en/of benedenstrooms wordt afgewenteld? Hoe bepaal je de effectiviteit met chemische en biologische methoden? Wat wordt ‘geleerd en geïmplementeerd’? In dit webinar zullen de successen maar ook de uitdagingen worden gepresenteerd en bediscussieerd. - zie Terugblik met verslag, presentaties en video opname
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/426-wok-krw-doelen
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/432-wok-krw-en-rwzi-lozingen

  • wo 17 nov | Tools voor regio-specifieke landbouwmaatregelen
    https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021
    De diffuse nutriënten uit- en afspoeling van landbouwpercelen naar water vormt nog steeds voor veel waterlichamen een belemmering om de KRW-doelen te halen. Lokale omstandigheden bepalen de noodzaak voor reductie en het effect van maatregelen. De laatste jaren zijn tools ontwikkeld die lokaal (op een bedrijf / perceel) inzicht geven welke maatregelen effectief zijn. Een die in de picture staat is de tool 'Maatregelen op de Kaart', maar er zijn er (veel) meer. Dit webinar biedt een overzicht en bediscussieert mogelijkheden om tools te bundelen, uniformeren, integreren, en verdere ontwikkeling (beter) te stroomlijnen en organiseren. - zie Terugblik met verslag, presentaties en video opname.
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/427-wok-tools-landbouwmaatregelen

  • do 18 nov | Ecologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied
    https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021
    De Marker Wadden halen regelmatig het nieuws, de eilanden en hun omgeving worden goed bezocht door vogels en vissen, en nieuwe eilanden worden op dit moment aangelegd. Maar wat gebeurt er allemaal nog meer in het IJsselmeergebied? Welke ontwikkelingen vinden plaats, welke ideeën en plannen zingen rond en welke doelen zouden we moeten nastreven? In dit webinar komt een aantal onderzoekers aan het woord die betrokken zijn bij de activiteiten in het IJsselmeergebied. - zie Terugblik met presentaties en video opname.
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/435-wok-ecologie-ijsselmeergebied

  • vr 19 nov | Verantwoord waterplezier en -vertier?
    https://www.waternetwerk.nl/knw-activiteiten/405-wok-2021
    Bij mooi weer zoeken mensen graag het water op en kunnen velen de verleiding niet weerstaan om te gaan pootje baden of zwemmen. Er is veel vraag naar plekken waar dat kan, zoals strandjes of waterspeeltuinen, en de aanleg daarvan trekt weer meer mensen aan. Daarnaast zijn 'city swims' en 'mud runs' heel populair. De activiteiten op of rond het water blijven niet altijd beperkt tot aangewezen zwemwateren waar de kwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. We gaan kijken wat er bekend is over de risico’s van dergelijke activiteiten. Dat roept natuurlijk de vraag op wat er aan te doen valt, enerzijds om risico’s voor de gebruikers in beeld te brengen en anderzijds welke maatregelen mogelijk zijn om risico’s te verminderen. En hoe stimuleer je dat gebruikers voor zichzelf een goede afweging maken? - zie Terugblik met verslag, presentaties en video opname.
    https://www.waternetwerk.nl/wat-we-doen/terugblik-verslagen/437-wok-verantwoord-waterplezier
  • Tegenlicht Meet Up #223: Het geheim van ASML
    https://www.youtube.com/watch?v=CptxCsBE5mY

    Tegenlicht Meet Up #223: Het geheim van ASML


  • https://www.gids.tv/video/490120/vpro-tegenlicht-gemist-bekijk-hier-de-hele-uitzending

  • Op 30 juni van 11.00 tot 12.00 organiseert EnTranCe de eerste live stream Barn Talk over Waterstof ‘Hoe bouwen we de Hydrogen Valley?’. Het is een live gesprek met een aantal spelers, die ieder vanuit hun eigen rol, bouwen aan de noordelijke Hydrogen Valley.
    https://www.en-tran-ce.org/kijk-nu-terug-barn-talk-waterstof-hoe-bouwen-we-de-hydrogen-valley/
    In Delfzijl ontstaat een rol voor waterstof. Wat betekent dat voor het spel en de spelers in dat speelveld?
    De aanlanding van grootschalige groene elektriciteit in Delfzijl triggert de industrie om waterstof te produceren, als molecuul voor de industrie en als energiedrager. Wat betekent deze gamechange voor Groningen Seaports, het chemiepark, de noordelijke economie en ons human capital? Wat betekent dat voor de ontwikkeling van jonge professionals en de arbeidsmarkt. Welk belang dient deze ontwikkeling voor Nederland en Europa? Hoe kan Noord-Nederland daarin een leidende rol gaan spelen en daarmee haar eigen economie versterken? Hoe draagt dit bij aan de ontwikkeling van de Hydrogen Valley en wat betekent dat voor Nederland?

    De ‘uitzending’ duurt ca. 40-45 minuten en is om 11.00 uur live te volgen via onderstaande button. Als digitale deelnemer heb je de mogelijkheid om via de chat vragen te stellen en opmerkingen te plaatsen. Deze zullen live beantwoord worden. Achteraf heb je de mogelijkheid om de uitzending via YouTube en Vimeo terug te kijken.
    https://www.en-tran-ce.org/kijk-nu-terug-barn-talk-waterstof-hoe-bouwen-we-de-hydrogen-valley/
    Het debat wordt gevoerd in het Nederlands.
    Eén van de belangrijkste conclusies van het debat was dat de eerste stappen gezet zijn nu de rijksoverheid met een visie is gekomen en de vele ambities van het bedrijfsleven. Nu is het zaak om onze voorlopersrol snel verder invulling te geven. Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid bij het innovatief MKB, maar ook bij de kennisinstellingen. EnTranCe draagt hieraan bij met consortiumprojecten zoals Hydrogreenn Hoogeveen en de Groene Waterstof Booster.

    De kijkers thuis konden tijdens het debat vragen stellen wat interessante gesprekken opleverde. Zo raakte een van de kijkers dusdanig enthousiast door de oproep van de heren ‘om te beginnen’, dat die graag wou weten of en waar je kunt solliciteren.

    Daarnaast werd nog maar eens benadrukt dat de energietransitie niet alleen een technisch vraagstuk is, maar veel breder is dan dat. Als je kijkt naar waterstof dan ontbreekt er bijvoorbeeld nog veel wetgeving over de gebouwde omgeving en moeten verdienmodellen nog verder uitgewerkt worden. Ook sociaal-culturele aspecten spelen een belangrijke rol.
    19.321 weergaven 22 okt. 2019 The European Union has identified the northern Netherlands as Hydrogen Valley. In the northern Netherlands you'll find everything for a green based hydrogen economy; sustainable energy sources, generation, storage, transport as well as applications in the industry and applications in mobility and our day to day environment. In the Hydrogen Valley we gather our best ideas and put them to work in an actual region. We put theory into practice!
    Watch the video!


  • Platform Groen Erfgoed
    Historische tuinen
    https://channel.royalcast.com/cultureelerfgoed/#!/cultureelerfgoed/20221007_1
    In de jaren 80 van de vorige eeuw is een flink aantal historiserende tuinen en parken aangelegd. Zo’n tuin wekt de indruk een historische tuin te zijn, maar het is een nieuwe tuin in oude stijl.

    Ook deze tuinen en parken zijn alweer 40 jaar oud en behoren tot het groene erfgoed. Maar is dat wel zo? En zo ja, welke zijn het beschermen waard en vooral, waarom?

    Deze middag van het Platform Groen erfgoed start de discussie over dit mogelijk toekomstige groene erfgoed en onderzoekt de achterliggende ontwerpgedachten, motieven en valkuilen.
    https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2022/10/07/platform-groen-erfgoed-historiserende-tuinen


  • Publicado el 29 de septiembre de 2022 por ahospers ahospers

    Comentarios

    No hay comentarios todavía.

    Agregar un comentario

    Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.
    Vida Silvestre es una entidad asociada a la Organización Mundial de Conservación