316- De kleine oorlog van boer kok

De Kleine Oorlog van boer Kok won in 2009 De Tegel, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie.
https://www.ad.nl/amersfoort/boer-kok-84-weet-het-al-een-halve-eeuw-de-landbouw-verwoest-de-natuur-en-moet-veranderen~a42003a1/
De Kleine Oorlog van boer Kok vertelt het verhaal van een boer en zijn twee zonen. Met man en macht verzetten zij zich tegen de stad die hun land wil annexeren en tegen de kafkaëske landbouw-bureaucratie.
Aansluitend praat Chris Kijne in 'X jaar na dato' met de hoofdpersonen en regisseurs

Zondag 2 augustus 2015, 13.00 uur op NPO 2
©
Sinds 1995 volgen de makers deze familie in hun strijd met steeds onverwachte wendingen. Zelfs na de eerste uitzending in 2009 zijn zij niet gestopt. Met deze geactualiseerde versie als gevolg waarin Kok het glas heft op het behaalde resultaat, de winkel gered blijkt en zoon Jos na vijf tropenjaren in Frankrijk zijn weg gevonden lijkt te hebben.

Het land van Herman Kok ligt aan de rand van Amersfoort. Ingesloten door nieuwbouwwijken en voorbestemd om te worden opgeslokt. Het van oorsprong boerendorp Hoogland werd in de jaren tachtig door Amersfoort geannexeerd. Boeren werden uitgekocht, maar Herman Kok weet van geen wijken. Hij groeide er op en wil er, net als zijn vader, zijn laatste adem uitblazen.

Als pionier van de biologisch-dynamische veeteelt leeft boer Kok in harmonie met zijn vee en met zijn land. Hij houdt van zijn koeien en van zijn grasmat die al 35 jaar oud is. Behalve gras groeit er van alles: bloemen, kruiden en klavers. Als in 1994 de nieuwe mestwet van kracht wordt, komt er een einde aan het harmonieuze bestaan van boer Kok en zijn gezin. Boeren mogen hun drijfmest niet meer over het land uitrijden. Het moet centimeters diep onder de grond worden geïnjecteerd om zo de uitstoot van ammoniak tegen te gaan. Boer Kok weigert echter zijn prachtige oude grasmat hieraan op te offeren. Bovendien bevat zijn mest maar 30% van de ammoniak die gemiddeld gangbaar is. Hij gebruikt geen kunstmest en voert zijn koeien geen krachtvoer. Hij haalt de scherpste milieudoelstellingen met gemak. Maar regels zijn regels en die gelden ook voor boer Kok.

Houden Herman Kok en zijn zonen hun rug recht wanneer de politie hen het vuur aan de schenen legt en met groot machtsvertoon op het erf verschijnt? Wanneer justitie hen veroordeelt en een van de zonen opsluit? Als de gemeente Amersfoort beslag wil leggen op hun land en de overheid hen het werken onmogelijk maakt? Kunnen zijn zonen het bedrijf uiteindelijk nog voortzetten?
De Kleine Oorlog van boer Kok is een ongewone realitysoap over een kleine boer en zijn zonen.

Samenstelling: Huib Schoonhoven, Karen Kuiper en Kees Vlaanderen

De Kleine Oorlog van boer Kok won in 2009 De Tegel, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie.
https://www.ad.nl/amersfoort/boer-kok-84-weet-het-al-een-halve-eeuw-de-landbouw-verwoest-de-natuur-en-moet-veranderen~a42003a1/
https://www.npostart.nl/2doc/14-01-2015/VPWON_1239407


  • De bodem is de basis van de landbouw. Een levend organisme waar je goed naar moet kijken en luisteren om succesvol mee samen te werken.

    Succesvol voor de boer, de gewassen, klimaat en de biodiversiteit. Gert-Jan uit Zeewolde laat zien hoe hij met zijn bodem om gaat.
    De #bodem is de basis van de landbouw. Samenwerken met de bodem is cruciaal voor de boer, klimaat én biodiversiteit. 🌱 Het is dan ook een belangrijk speerpunt van ons programma. In deze video van partner BoerenNatuur laat akkerbouwer Gert-Jan uit Zeewolde je zien hoe hij met zijn bodem omgaat.

    all4biodiversty #biodiversiteit #akkerbouw #duurzameveehouderij

    https://lnkd.in/e3A6ixHj

  • De Toolbox voor Biodiversiteit, ontwikkeld door LIFE IP All4Biodiversity en Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel, heeft als doel de kennis, tools en praktijkvoorbeelden rondom biodiversiteitsherstel samen te brengen en vindbaar te maken. Voor de thema’s verdienmodellen, gebiedsgerichte samenwerking en monitoring zijn tools en praktijkvoorbeelden opgenomen in de online toolbox.
    Na de lancering in april organiseerden wij op 21 juni een webinar met Groen Kennisnet over de toolbox. Meer weten over de toolbox en het webinar terugkijken? Klik dan op onderstaande link 👇🏼

    samenvoorbiodiversiteit

    https://all4biodiversity.nl/actueel/terugblik-webinar-over-toolbox-voor-biodiversiteit/76
    https://lnkd.in/evjS-n77
    Na de lancering van de Toolbox voor Biodiversiteit in april organiseerde LIFE IP All4Biodiversity op 21 juni een webinar over de toolbox. Voor het webinar waren we te gast bij Groen Kennisnet, waar ook de Toolbox zelf ondergebracht is. Het webinar stond in het teken van de achtergrond, het gebruik en de informatie in de toolbox voor biodiversiteit. Tijdens het webinar werden alle aanwezigen én partners van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en LIFE IP All4Biodiversity opgeroepen ook een bijdrage te leveren aan het vullen van de toolbox.

    Toolbox voor Biodiversiteit
    De Toolbox voor Biodiversiteit, ontwikkeld door LIFE IP All4Biodiversity en het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, heeft als doel de kennis, tools en praktijkvoorbeelden rondom biodiversiteitsherstel samen te brengen en vindbaar te maken. Voor de thema’s verdienmodellen, gebiedsgerichte samenwerking en monitoring zijn tools en praktijkvoorbeelden opgenomen in de online toolbox. Verder zijn er handvaten opgenomen over hoe verschillende bedrijven en organisaties zelf een bijdrage kunnen leveren om de biodiversiteit in hun eigen omgeving te vergroten.


  • https://www.mnhn.fr/fr/le-tour-de-france-de-la-biodiversite-2022
    https://inpn.mnhn.fr/espece/cd_nom/444440/tab/carte
  • Natuurstudiedag 2022.mp4 from Provincie West-Vlaanderen on Vimeo.

    de West-Vlaamse Natuurstudiedag

    De West-Vlaamse Natuurstudiedag is een gezamenlijke organisatie van Provincie West-Vlaanderen, West-Vlaamse Milieufederatie vzw, Natuurpunt vzw, KuLeuven Campus Kortrijk en Agentschap voor Natuur en Bos.

  • De eerste trainingen bij het NIOO-KNAW en bij Natuur & Milieu zitten erop, wat een enthousiasme van de deelnemers! Maar ook bij het webinar waren jullie zeer geïnteresseerd en enthousiast. Wij zijn heel tevreden met een opkomst van bijna 150 man. Het webinar is terug te kijken via: https://www.youtube.com/watch?v=LB7MCEhLvLA voor wie het prettig vind om alles rustig nog eens te kunnen bekijken.

  • Voor de aanleiding voor de extra waterberging, het gevolgde proces tot nu toe, de mogelijke maatregelen, de te onderzoeken effecten en de procedure verwijzen we naar de website www.noorderzijlvest.nl/optimalisatie-van-de-onlanden

    https://www.noorderzijlvest.nl/_flysystem/media/toelichting_projectbesluit_en_mer_de_onlanden.pdf


  • Natuurinclusief bouwen is het bouwen van nu! Ons woonplezier -en dat van stadse vogels en vleermuizen- kan door natuurinclusieve inrichting van de leefomgeving bovendien worden vergroot. Investeer in een groene leefomgeving en creëer niet alleen een mooi plaatje, maar ook een woonomgeving die klaar is voor de toekomst.

    Met het online symposium 'Heel Brabant bouwt natuurinclusief!' vragen Vogelbescherming en Zoogdiervereniging, samen met de gemeente Eindhoven, woningcorporatie Woonbedrijf en met ondersteuning van de provincie Noord-Brabant, aandacht voor natuurinclusief bouwen en natuurinclusieve omgevingsinrichting.


  • Guida_flora_alpi_carniche by Gaia Daniela


  • Publicado el 04 de julio de 2022 por ahospers ahospers

    Comentarios

    x jaar na dato
    Chris Kijne praat met regisseurs Huib Schoonhoven en Karen Kuiper en met hoofdpersonen Herman en Martha Kok over ‘De Kleine Oorlog van boer Kok’.
    NPO Doc
    https://www.human.nl/2doc/2015/de-kleine-oorlog-van-Boer-Kok.html

    Publicado por ahospers hace alrededor de 2 años

    https://www.ad.nl/amersfoort/boer-kok-84-weet-het-al-een-halve-eeuw-de-landbouw-verwoest-de-natuur-en-moet-veranderen~a42003a1/
    Kok is van het bouwjaar 1935. Hij groeide op als boerenzoon in Hoogland. Ze hadden thuis koeien, kippen, varkens en pleegden akkerbouw. Toen hij al in zijn tienerjaren ging meewerken op het land kregen zijn vader en hij al gauw meningsverschillen. ,,De eerste keer herinner ik me nog goed. Ik was 14 jaar en ik moest zaaizaad mengen met een kwikhoudend middel tegen schimmels en ongedierte. Het eerste wat ik deed, was op het pakje kijken: daar zag ik een doodshoofd staan. Toen deed ik een zakdoek voor mijn neus, want ik wil die troep niet inademen. Toen zei mijn pa: waarom doe je dat? Dat heeft de wetenschap toch voor ons gemaakt? Hij vond dat ik zeurde.’’

    In 1971 overleed zijn vader en nam Kok het bedrijf over. Het jaar daarvoor stopte hij al met bestrijdingsmiddelen. Later gingen ook antibiotica en kunstmest de deur uit. Hij ging biologisch-dynamisch boeren, met oog voor de natuur. ,,Veel familieleden waren ook boer en die vonden het maar raar wat ik deed. Maar ik heb nooit getwijfeld aan mijn gelijk. Als ik bij hen het weiland inliep, lag er een biljartlaken zonder ook maar één plukje onkruid. Bij mij in het weiland waren volop bloemen, kruiden en insecten te vinden.’’

    In de jaren 90 kreeg kok een hoogoplopend conflict met de overheid over het uitrijden van mest. Het werd zelfs hoofdonderwerp in de met veel lof ontvangen documentaire De Kleine Oorlog van boer Kok, die in 2009 werd uitgezonden op landelijke televisie. Maar Kok wist ook mensen tegen zich in het harnas te jagen met zijn tegendraadse opvattingen over antibiotica in dierenvlees en het gebruik van landbouwgif, kunstmest en krachtvoer. Middelen die de landbouw veel efficiënter hebben gemaakt, maar tegelijkertijd veel negatieve gevolgen hebben voor het milieu.

    Kritisch
    Als lid van het Kritisch Landbouw Beraad bekritiseerde hij in de jaren 90 het Nederlandse landbouwsysteem dat sinds de Tweede Wereldoorlog is gericht op schaalvergroting. Onder het adagium ‘Nooit meer honger’ groeide Nederland uit tot de één na grootste landbouwexporteur van de wereld. Maar groei kan niet eindeloos doorgaan, betoogde Kok toen al.

    Publicado por ahospers hace alrededor de 2 años

    https://www.ad.nl/amersfoort/boer-kok-84-weet-het-al-een-halve-eeuw-de-landbouw-verwoest-de-natuur-en-moet-veranderen~a42003a1/

    De schaduwzijdes van het systeem zijn inmiddels bekend. Boeren zijn genoodzaakt steeds verder uit te breiden en zich in de schulden te steken. Zij die niet mee kunnen komen, moeten noodgedwongen stoppen. Daarnaast berokkent de intensieve veeteelt veel schade aan het milieu. Zo is de landbouwsector met 46 procent de grootste uitstoter van stikstof, waardoor de biodiversiteit (planten, insecten en vogels) in Natura2000-gebieden zoals de Veluwe al jaren afneemt. Waarschijnlijk beslist het kabinet in december over nieuwe maatregelen voor de landbouw.

    Volgens Kok vormt de stikstofcrisis een alarmerend signaal dat het huidige landbouwsysteem tegen zijn grenzen aanloopt. Het is, zo vindt hij, tijd om eens na te denken over een grondige hervorming. ,,Laten we vooropstellen: ik ben voor de landbouw én voor de natuur. Maar de landbouwsector is volledig op hol geslagen. Boeren hebben zich gek laten maken door de overheid en de bank. Ze hebben zich diep in de schulden gestoken om hun megastallen en de groei van hun bedrijf te bekostigen. Boeren zijn veranderd in managers. Ze praten alleen nog over productie, terwijl ze van oudsher landschapbeheerders zijn. De landbouw is losgeraakt van de natuur. De gevolgen zijn dramatisch: de biodiversiteit is grotendeels verdwenen.’’

    Doorgefokt
    Kok staart uit het raam, vanwaar hij uitkijkt op zijn biologische moestuin, die volstaat met boerenkool, worteltjes en sla. Hij vervolgt: ,,De boeren worden in het huidige landbouwsysteem gemangeld. De macht ligt nu bij de grote supermarktketens. Die bepalen dat de boeren een lage prijs krijgen voor het voedsel dat ze produceren. Ze moeten steeds meer produceren om een fatsoenlijk loon te verdienen. Ondertussen worden koeien en varkens doorgefokt alsof het machines zijn en verarmt de bodem. Het beroerde is: je kunt niet zomaar terug. De overheid zal moeten bijspringen.’’

    De afslag die genomen dient te worden, is volgens Kok helder: Boeren moeten overstappen op kringlooplandbouw en gemengde bedrijven. Dus: boerderijen met verschillende soorten dieren en akkerbouw. Mest dat op het eigen bedrijf wordt ingezet op de akker en gewassen van eigen bodem als voer voor de dieren. Gevolg: minder uitstoot van schadelijke stoffen en een beter bodemgebruik. En niet onbelangrijk: een stabieler inkomen voor de boer omdat er meerdere inkomstenbronnen zijn.

    De omslag naar kringlooplandbouw is momenteel een van de speerpunten in het beleid van landbouwminster Carola Schouten. Al mag er wel wat meer vaart achter komen, vindt Kok. ,,Ik zie vooralsnog weinig verandering.’’ Dan fel: ,,Ik en anderen spraken al over kringlooplandbouw in de j

    Publicado por ahospers hace alrededor de 2 años

    Agregar un comentario

    Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.
    Vida Silvestre es una entidad asociada a la Organización Mundial de Conservación