290-Robin Radar Vogel bescherming

  1. Onlangs installeerde het Nederlandse Robin Radar Systems een vogelradar op een Chinees vliegveld. Een primeur. De komende jaren wil het bedrijf nog meer radars op luchthavens in China plaatsen. Maar hoe bescherm je je technologie tegen Chinese spionage en namaak? Te gast is Tanja Claasen, chief operating officer van Robin Radar Systems.

    ROBIN is in het vliegverkeer de afkorting van Radar Observation of Bird Intensity.
    https://www.bnr.nl/podcast/thebigfive/10468541/china-tanja-claasen
    TNO heeft eind jaren 80 het succesvolle ROBIN (Radar Observation of Bird Intensity) ontwikkeld voor de Koninklijke Luchtmacht, een near real-time-monitorsysteem voor vliegbewegingen door vogels boven Nederland.

    In 2010 is ROBIN afgesplitst van TNO en verder gegaan als zelfstandig bedrijf Robin Rader [1]. Hoewel het niet onduidelijk is hoe deze ondernemer de technologie en patenten van deze waardevolle innovatie zomaar heeft kunnen overnemen.

    Nadat ROBIN verder ging als een zelfstandige commerciële bedrijf, bleef het sterk afhankelijk van publieke belastinggeld in de vorm van subsidies en overheidsopdrachten van o.a. de Ministerie van Defensie en Luchthaven Schiphol
    https://www.bnr.nl/podcast/thebigfive/10468541/china-tanja-claasen
    https://www.bnr.nl/podcast/thebigfive
    https://www.museumwaalsdorp.nl/nl/radar-nl/radar-robin-lite-en-verzelfstandiging/
    Om de effecten op het vogelverkeer te bepalen is in 2004 een kennisconsortium opgericht door belanghebbenden voor de productie van windenergie op zee in Nederland: We@Sea. Een van de deelnemers is Bureau Waardenburg (BuWa) uit Culemborg. Zij hebben op dat moment problemen met het door hen gebruikte geautomatiseerde Amerikaanse meetsysteem bestaande uit twee scheepsradars. Door de golfreflectie van de zee lukt het BuWa niet om hun dataset betrouwbaar te maken. Daarom benaderen ze TNO om een vogelradar te ontwikkelen die wel zeeclutterbestendig zou zijn. Tegen eind 2006 zou zo’n vogelradar moeten worden geleverd. Dat systeem wordt het ROBIN Lite-systeem. ROBIN-Lite bestaat uit twee delen:

    Ten eerste een horizontaal ronddraaiende radar die in een diameter van 20 km rond de radar alle posities en vliegbewegingen van vogels registreert. Dit kan in principe iedere willekeurige maritieme radar zijn.
    Ten tweede een verticale radar met een paar nieuwe mogelijkheden. Deze verticale radar bestaat uit twee parallelle antennes:
    Een antenne die geen puls uitzendt maar een continu radarsignaal.
    De gekoppelde tweede antenne neemt continu alle radarreflecties waar.
    De ‘solid state’ vertikale radar maakt gebruik van geïntegreerde circuits en is daardoor minder onderhoudsgevoelig. Deze radar kan 4 tot 8 kilometer ver kijken en kan daarbij hoogte meten. Omdat de radar weinig vermogen uitstraalt – vergelijkbaar met de uitgezonden energie van een mobiele telefoon – mag hij stil staan en kun je er ook de vleugelslag van vogels mee meten.

    Met het gecombineerde systeem is te detecteren welke vogels gevaarlijk dicht in de buurt van welke windmolens vliegen. Juist die windmolens die een gevaar opleveren voor vogels, zijn dan snel stil te zetten.
    https://www.museumwaalsdorp.nl/nl/radar-nl/radar-robin-lite-en-verzelfstandiging/

  2. Studium General Gerard Mak EUROPA UKRAINE
    https://p2gonew.serverspace.rug.nl/P2G/Player/Player.aspx?id=5263-0005

    pointer.nl over windturibines NPO Radio

    NICOLAAS Pierson Stichting PvdDieren
    https://youtu.be/3bQFqQHVhqE

    Op ma 14 mrt. 2022 om 21:39 schreef Brenda Bolt boltbrenal@gmail.com:
    Slechts dit
    https://www.youtube.com/results?search_query=partij+voor+de+dieren

  3. De presentaties vd NLBIF Relatiedag kun je hier terugvinden:

  4. https://www.uu.nl/medewerkers/GBuelens

  5. Met een computerprogramma Immagegee wordt de omstrek van de korstmos bekeken en de oppervlakte berekend.
    Voor Soredien wordt een andere methode gebruikt. Soredien is een korrelige structuur op de korstmos..dus de eerste keer wordt alle 10-15 met plakband verwijderd om een blanco te krijgen.
    Voor Soredien zijn er zes kleuren en 10 kleuren. Op het einde van een dag monsters verzamelen heb je dan 60 plakbandjes. Met de hand worden dan de soredien geteld en dat is veel werk, Automatisch tellen is nogal lastig.

  6. West-Vlaamse Natuurstudiedag 2022

    Zaterdag 5 maart 2022
    https://vimeo.com/688292025

    Gebundelde samenvattingen van de lezingen en de brochure met inzendingen van de 10 prijswinnaars van de schrijfwedstrijd 'het natuurbelevingsmoment van 2042'.

  7. http://www.botanicaljourneys.com/
    Kreta wel, volgens mij ook beschikbaar op Observation.org

Publicado el 11 de marzo de 2022 por ahospers ahospers

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.
Vida Silvestre es una entidad asociada a la Organización Mundial de Conservación