https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/kijkdag-polder-de-oude-held/ Welkom bij Polder De Oude Held! Een uniek weidevogelgebied tussen Hoogkerk en Groningen, waar onder andere onze Nationale Vogel de grutto zich thuis voelt.
Hierbij loop je zelfstandig vanaf het startpunt (t.h.v. Kerkstraat 65 Groningen – Speeltuin Hoogkerk, naast de Vierverlatenweg) richting de polder. De route wijst zich vanzelf!
Op meerdere plekken langs de polder staan gidsen met hun telescopen klaar om je leuke en waardevolle informatie over het weidevogelgebied te vertellen. Met een beetje geluk spot je ook nog eens de grutto’s, die net zijn aangekomen vanuit West-Afrika!
De route is niet lang: bepaal zelf hoe lang je wilt blijven. Aanmelden is niet nodig.
Let op: kom op de fiets of parkeer in de buurt. Bij het startpunt is weinig parkeergelegenheid.
https://dvhn.nl/groningen/stad/gezinsbode/Acht-Groningse-natuurorganisaties-organiseren-een-kijkdag-bij-weidevogelgebied-Polder-De-Oude-Held-27516042.html
Polder De Oude Held, een stukje natuur tussen Groningen en Hoogkerk, dreigt door plannen van de gemeente Groningen te verdwijnen als weidevogelgebied. Acht Groningse natuurorganisaties vragen aandacht voor de petitie ‘Geef de grutto een toekomst in Polder de Oude Held’ met een kijkdag op 6 maart.
Langs het fietspad aan de zuidrand van Polder De Oude Held, parallel aan de Vierverlatenweg tussen Hoogkerk en Groningen, staan 6 maart tussen 8.30 en 10.30 uur verspreid ervaren gidsen en vogelaars van Het Groninger Landschap, IVN Groningen-Haren en Collectief Groningen West die over de unieke waarden van dit gebied vertellen.
Weidevogels zoals de kievit en de grutto kunnen door telescopen bovendien goed bekeken worden. Na een lange tocht uit Afrika komen de eerste grutto’s nu aan in Nederland. Dit maakt de wandeling extra interessant.
https://www.groningerlandschap.nl/activiteiten/eropuit/kijkdag-polder-de-oude-held/
5 maart ‘22 - West-Vlaamse Natuurstudiedag
5 maart '22 - West-Vlaamse Natuurstudiedag from Provincie West-Vlaanderen on Vimeo.
Alles wordt opgenomen en de opname wordt jullie achteraf nog bezorgd.
ttps://natuuracademie.webinargeek.com/watch/jvA3dPU4GCw
Akkergebonden plant- en diersoorten behoren tot de meest bedreigde soortgroepen in Vlaanderen. Voor veel soorten is het geen kwestie meer de achteruitgang te stoppen, maar ze te behoeden van de totale verdwijning uit ons landschap. Toch is er nog zeer weinig ervaring en kennis beschikbaar over het beheren van akkers in functie van de totale biodiversiteit in vergelijking met andere biotopen zoals bossen of graslanden.
Op enkele ha. na worden in Vlaanderen nog geen akkers beheerd met het oog op behoud of versterking van de totale biodiversiteit op een bredere landschappelijke schaal. Desondanks gaan we ervan uit dat een gepast akkerbeheer een sleutelrol kan betekenen voor het behoud van vele soorten. De akkergebonden projecten die er in Vlaanderen wel zijn, kwamen vaak specifiek tot stand voor het gericht behoud van bepaalde soorten (voornamelijk akkervogels). Ervaring in bos- en graslandbeheer leert dat een goed beheer op zijn minst gestoeld is op een goed beheer van de vegetatiesamenstelling en de vegetatiestructuur. Wij stellen dat dat ook zo is bij akkers en willen daarrond de beschikbare kennis en ervaring delen.
In deel 1 (20 april) van dit webinar zoomen we in op akkerflora: welke diversiteit bestaat er, wat is de historiek en betekenis ervan in ons landschap, welke ecologische groepen en levensstrategieën zijn er, waarom is akkerflora in onze contreien zo bedreigd,...
In deel 2 (27 april) van dit webinar hebben we het over de meerwaarde van een goed akkerflorabeheer voor de totale biodiversiteit van een gebied. We zoomen in op enkele voorbeeldprojecten, delen inzichten en geven tips en concrete handvaten om zelf aan de slag te gaan rond akkerbeheer. Een onverwacht neveneffect van werken rond akkerfloradiversiteit is dat het niet alleen de diversiteit in een soortgemeenschap sterk ten goede komt, maar ook de diversiteit aan betrokken mensen ferm kan verhogen.
ANKONA-ontmoetingsdag 2022: feesteditie!
Zaterdag 12 februari 2022: ANKONA-ontmoetingsdag
Op zaterdag 12 februari vindt de 25ste editie van de ANKONA ontmoetingsdag plaats! Dé dag voor vrijwilligers, professionelen, liefhebbers en enthousiastelingen om meer te weten te komen over natuurstudie in de provincie Antwerpen.
Door de aanhoudende onzekere COVID-situatie heeft de Antwerpse Koepel voor Natuurstudie besloten ook de editie 2022 van de ANKONA-dag digitaal te laten doorgaan. We starten omstreeks 15 uur.
Maandag 14 tot woensdag 16 februari 2022: thema-avonden
Voor deze feest-editie zijn ook online thema-avonden voorzien over monitoring, boommarter en verwondering. Ze vinden plaats van maandag 14 februari t.e.m. woensdag 16 februari, telkens van 19.30 uur tot 21.30 uur.
Met sprekers als Luc De Bruyn, Dirk Maes, René Nauta, Hans Van Dyck,... voorzien we een boeiend vierdaags programma. Ook studenten komen aan het woord en brengen verslag uit over hun stages.
Stedelijke wetlands als natuurlijke klimaatbuffer
https://natuuracademie.webinargeek.com/watch/mjMmhyfRDCI/
https://natuuracademie.webinargeek.com/stedelijke-wetlands-als-natuurlijke-klimaatbuffer
Kom tijdens dit webinar meer te weten over stedelijke wetlands en het curieuezeneuzen project. Natuurpunt wil met het project Wetlands 4 cities samen met oa. Ecover de komende jaren minstens 5 stedelijke wetlands in Vlaanderen ontwikkelen, herstellen of uitbreiden. Kom te weten hoe Natuurpunt in Aalst, Dendermonde, Antwerpen, Mechelen, Brugge,.. werk maakt van stedelijke wetlands die zorgen voor verkoeling tijdens hete zomerdagen. Maar ook dienst doen als bodemspons om extra water te bufferen bij overvloedige neerslag en als reserve te dienen voor lange droogte periodes. Met het project zorgen we voor extra toegankelijk groen rondom de steden en versterken we de biodiversiteit.
Gekoppeld aan dit project is Natuurpunt partner in het curieuzeneuzen onderzoek van UAntwerpen. We leggen uit hoe we de resultaten van het onderzoek uit 2021 moeten interpreteren en wat de doelstellingen zijn van de 2e editie in de natuurgebieden in 2022
https://natuuracademie.webinargeek.com/watch/mjMmhyfRDCI/
https://natuuracademie.webinargeek.com/stedelijke-wetlands-als-natuurlijke-klimaatbuffer
https://xeno-canto.org/article/266 "The Audiornis Guide to The Birds of Argentina", by Bernabé López-Lanús, for the first time translated from Spanish by Rosemary Scoffield. This version corresponds to the 3rd edition, revised and updated, published in Spanish in 2019. As in the 2015 and 2017 editions, a species new to science is described for the first time: in 2015 Ibera Seedeater, in 2017 Ventania Yellow-finch, and now Lenga Cinclodes. Each edition was bound in hardback and presented with an audio DVD under on-demand delivery (including ISBN) direct with the publisher Audiornis. This time it is delivered free of charge to Xeno Canto users in PDF. A courtesy from the author to Xeno Canto for its contribution to bioacoustics. https://xeno-canto.org/article/266
Please find the text here in pdf & the sounds here (common names) (zip file) & here (scientific names). Big downloads!
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
In this sense, over time, in addition to offering my 2015 bird guide, I also offered a cheap version on DVD, with the pdf of the book + the sounds. My friends used to say to me: "You're crazy! But I learned that the two are not in competition. Those who had the pdf eventually also ordered the paper book from us.
Graag willen we de aandacht vestigen op de online-lezing
‘Doodhoutspecialisten’ door Klaas van Dort van de BLWG (Bryologische en
Lichenologische Werkgroep) op woensdagavond 9 maart. Tijdens deze lezing
vertelt Klaas over specialisten op dood hout waaronder mossen,
korstmossen en enkele (niet-gelicheniseerde) schimmels die graag op hout
groeien. De lezing start om 19.30u. Voor meer informatie zie:
https://www.blwg.nl/mossen/excursie.aspx of log op woensdagavond in via
deze link:
https://us02web.zoom.us/j/86546092201?pwd=d0Jna0Q2V0pMTXJkbHlHaEVIeHpXZz09
De lezing lijkt ons ook ook zeer interessant voor liefhebbers van
schimmels en paddenstoelen, wordt opgenomen en is terug te kijken via de
Facebookpagina van de BLW: https://www.facebook.com/blwgmossen
Door de band met de universiteit aan te halen kregen we de kans om nieuwe kennis op te doen. Via de vlinders begrijpen we nu beter waarom insecten achteruitgaan, of het nu om de invloed van klimaat, stikstof, pesticiden of lichtvervuiling gaat. Ze houden ons mensen een spiegel voor over hoe we met onze omgeving omgaan. Kunnen vlinders als voorbeeld dienen voor de menselijke maat?
In 2022 gaat het vijfentwintigste telseizoen van het meetnet libellen van start; een mijlpaal die niet mogelijk was geweest zonder alle toegewijde libellentellers. In deze presentatie gaan we in vogelvlucht door vijfentwintig jaar meetnet heen. We zien ups en downs, bijvoorbeeld de enorme vooruitgang van de vuurlibel, maar ook het vrijwel verdwijnen van de venglazenmaker.
De opgenomen presentaties op de Landelijke Vlinderdag 2022 kunt u hier terugkijken. Bij de sprekers hierboven staat de tijd waarop ze te zien zijn. De presentatie van Michiel Wallis de Vries is door een technische storing niet opgenomen, maar deze zal zo spoedig mogelijk worden toegevoegd.
385-5/6 maart ‘22 - Welkom bij Polder De Oude Held!
De presentaties vd NLBIF Relatiedag kun je hier terugvinden:
Studium General Gerard Mak EUROPA UKRAINE
https://p2gonew.serverspace.rug.nl/P2G/Player/Player.aspx?id=5263-0005
pointer.nl over windturibines NPO Radio
NICOLAAS Pierson Stichting PvdDieren
https://youtu.be/3bQFqQHVhqE
Op ma 14 mrt. 2022 om 21:39 schreef Brenda Bolt boltbrenal@gmail.com:
Slechts dit
https://www.youtube.com/results?search_query=partij+voor+de+dieren
Comentarios
Agregar un comentario