OOG TV DrieBonds Bos Omwonenden van het Driebondsbos zijn bezorgd over de plannen van de gemeente Groningen om een 'skillspark' en een mountainbikeroute aan te leggen op het voormalige slibdepot bij het Eemskanaal. Daarom is de Werkgroep Driebondsbos een petitie gestart, die de gemeente moet bewegen om het natuurgebied te beschermen.
Hoewel het Stedenbouwkundig Programma van Bureau Meerstad geen concrete plannen voor het Driebondsbos bevat, tekenden de gemeente Groningen en een groep mountainbikers begin maart een intentieverklaring voor de aanleg van een 'skillspark' in het gebied.
De bewoners vrezen een achteruitgang van de vogelstand in het gebied als de mountainbikers er gaan rijden. Met de petitie wil de werkgroep het belang van het behoud van het Driebondsbos nog een keer extra onder de aandacht van het college brengen. De petitie is inmiddels meer dan 1.500 keer ondertekend. Deze is hier te vinden.
Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg
De afgelopen eeuw(en) hebben we in rap tempo de natuur in dienst gesteld, door bijvoorbeeld intensieve landbouw, klimaatverandering en houtkap ter bevordering van de aanleg van wegen of huizen. Toch willen we op vakantie graag mooie natuur zien en "in" de natuur zijn. Zeker sinds de coronacrisis trekken we in de weekenden massaal naar de bossen en natuurgebieden in ons land, met bezorgde boswachters tot gevolg. Waar komt deze drang om in de natuur te zijn vandaan? Wat is onze relatie met de natuur en kunnen we die verbeteren? En kunnen we misschien zelfs communiceren met de natuur om ons heen? Met natuurcoach Daniëlle Langendijk bespreken we onze vreemde relatie tot de natuur, en hoe we die kunnen verbeteren.
Daniëlle Langendijk
Daniëlle is opgeleid tot sociaal geograaf, maar liet zich omscholen tot coach en trainer, met een specialisatie in de natuur. Met haar (veelal jonge) coachies wandelt ze door bossen en velden ter inspiratie. In haar werk maakt ze gebruik van wijsheden uit andere culturen, zoals de wijsheden van de Inca’s uit Peru, de Qigong en de Chinese levenswijze de Tao.
Over de Zweefsessies
De Zweefsessies zijn de online variant van de Zweefcafé's; het café waar wetenschap en spiritualiteit elkaar ontmoeten voor een biertje. Nu samenkomen in café-setting voorlopig niet mogelijk is, praten we graag online met elkaar over zaken dichtbij ons hoofd en hart. In de eerste helft van 2021 vinden er drie Zweefsessies plaats; over vriendschap, slaap en onze relatie met de natuur. Deze Zweefsessie wordt gepresenteerd door Lars Stiekema.
The food we eat, the air we breathe, and the stress we experience. Epidemiologist Dr Virissa Lenters explains how the exposome influences our health.
It’s safe to say that, in general, we live longer than ever before. We’ve eradicated some deadly infectious diseases and improved our hygiene and nutrition. But are we also living healthier? What makes us sick in the 21st century? These are the questions that epidemiologist Virissa Lenters (UU) tries to answer by decoding the exposome. It is a relatively new concept aimed at explaining what humans are exposed to in life, from birth to death. The food we ingest, the air we breathe, the objects we touch and the psychological stress we encounter. How do these exposures influence our genetics? How does this exposome research break with the traditional approach of cause and effect in health studies?
Lezing in het kader van de cursus Wetenschapsfilosofie. Ook voor niet-studenten toegankelijk. In samenwerking met de faculteit Sociale wetenschappen, Bètawetenschappen en Geesteswetenschappen.
Beschermen vaccins tegen de mutaties van het coronavirus? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg
Nu het coronavirus langer onder ons is, zijn er verschillende mutaties ontstaan, zoals de 'Britse variant' of de 'Zuid-Afrikaanse variant'. Beschermen de huidige vaccins tegen deze varianten of moeten we onze vaccinatiestrategie aanpassen? Vaccinoloog Cécile van Els (Universiteit Utrecht / RIVM) legt uit.
Dit is een fragment uit de talkshow 'Corona 1 jaar later', een samenwerking tussen Studium Generale (Universiteit Utrecht) en TivoliVredenburg, 15 maart 2021. Bekijk ook de andere gesprekken uit dit programma met viroloog Marion Koopmans (Erasmus Universiteit / RIVM), wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (Volkskrant), sociaal psycholoog Kees van den Bos (Universiteit Utrecht) en econoom Sandra Phlippen (ABN Amro) op ons kanaal.
De hele video vind je hier: youtu.be/O_ynYuwcoh0
RuG Alumni Otters, OtterStation lijk om otters in Nederland te zien te krijgen.’
De Jongh begon zijn ‘ottercarrière’ zelf in Schotland, als student van de Groningse en
Schotse hoogleraren John Videler en Hans Kruuk. ‘Ik dook bij de studentenduikclub
Calamari,’ vertelt hij, ‘en die ervaring kwam goed van pas. Op de Shetlandeilanden deed
ik onderwateronderzoek naar het zwem- en duikgedrag van otters. Later werkte ik met
een tamme otter, die uit een wildpark in Schotland kwam. Ja, toen heeft de soort mijn
hart wel gestolen.’
Uren maken
Na terugkomst in Nederland richtte De Jongh, samen met Videler en anderen, in
1985 de Stichting Otterstation Nederland op. Dat leidde later tot de oprichting van
Otterpark AquaLutra – én tot de herintroductie van otters in Nederland. ‘We wisten
de otter te positioneren als de ambassadeur van ons zoetwatermilieu,’ vertelt De Jongh.
‘Een lang verhaal. Maar het feit dat de otter het nu zo goed doet, is voor ons ongelooflijk
mooi om te zien.’ De waterkwaliteit verbeterde sterk, er is veel ‘nieuwe natuur’ gerealise
https://www.rug.nl/alumni/magazines-and-newsletters/broerstraat-5/pdf-los-per-nummer/b5-2021-1/00-april2021-web-22-23.pdf
149 Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg
149 - Hoe verbeteren we onze relatie met de natuur? | Kennis & Debat | TivoliVredenburg
Comentarios
Agregar un comentario