De Paddenstoelenmeetnetten in 2020 (Alfons Vaessen) Een overzicht van de ontwikkelingen en waarnemingen van de
paddenstoelenmeetnetten in 2020. Daarbij in het bijzonder aandacht voor
interessante ontwikkelingen in het meetnet bospaddenstoelen en het meetnet
zeereep, en een vooruitblik naar 2021.
10.55u
Zwammen tussen eb en vloed Richard Dijkstra, Roel Douwes, Roeland Enzlin, Inge
Somhorst Verslag van een meerdaagse excursie naar Rottumerplaat.
11.25u
Op zoek naar de topbermen van Overijssel (Rob Chrispijn)
Zoals bekend vormen laanbermen een uitwijkplaats voor zeldzame soorten
paddenstoelen die door stikstofdepositie uit de bossen zijn verdreven. De Provincie
Overijssel wilde weten wat de mycologisch belangrijkste wegbermen van de
provincie zijn, zodat ze waar nodig het beheer ervan kan verbeteren.
11.55u
Op naam brengen van paddenstoelsoorten in de 21e eeuw, is dat voor een gewone mycoloog nog te doen? (Jorinde Nuytink & Thom Kuyper)
Het op naam brengen van paddenstoelen is vaak een lastige opgave. We bespreken
verschillende methoden voor soortherkenning en de vraag wat we moeten doen als
de methoden elkaar lijken tegen te spreken. We zullen laten zien dat nieuwe
methoden lang niet altijd onze problemen kunnen oplossen en dat we altijd bereid
moeten zijn om onze inzichten aan te passen aan nieuwe informatie.
Middagprogramma (voor leden en geïnteresseerde externen)
14.00u
Weet jij wat dit is? (Herman Sieben)
Paddenstoelen leren kennen en de rol van de media daarin. Naast kennis die je
opdoet in het veld, bij paddenstoelwerkgroepen, uit boeken en gidsen, spelen de
(digitale) media een steeds grotere rol bij het leren kennen van paddenstoelen.
14.40u
Educatie binnen de NMV (Jan Knuiman & Mark Smeets)
De educatiegroep van de NMV heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan de
totstandkoming van een beginnerscursus. Vorm en inhoud daarvan worden
toegelicht. Andere cursussen, workshops, etc. passeren ook de revue.
15.00u
Waarom niet alle paddenstoelen overal groeien? Wim Veraghtert
Zeldzame paddenstoelen duiken soms op onverwachte en banale plekken op.
Verspreidingspatronen zijn vaak moeilijk te verklaren. Terwijl hun sporen zich toch
enorm kunnen verspreiden? Waarom zijn sommige soorten dan zo zeldzaam? En
hebben paddenstoelen last van versnippering van natuurgebieden?
15.30u
Glinsteringen des jaars (Aldert Gutter)
Traditiegetrouw brengt Aldert de mooiste en interessante vondsten van het
afgelopen jaar voor het voetlicht.
Door de corona-maatregelen was een fysieke Nieuwjaarsbijeenkomst dit jaar niet mogelijk. Op zaterdag 9 januari 2021 is daarom een videopresentatie van acht lezingen georganiseerd die van 10:15 tot 16:45 duurde.
In totaal werd de link naar de online-presentatie van onze Nieuwjaarsbijeenkomst 212 keer aangevraagd. Hieronder waren 43 aanvragen van niet-leden.
Opgenomen voordrachten die u (nog eens) kunt bekijken:
https://www.installatie.nl/nieuws/buitenunit-naar-binnen/ Geen buitenunit meer, maar de warmtepomp volledig binnen opgesteld. Nederland kan zich opmaken voor meer lucht/water-warmtepompen met binnenopstellingen, zo bleek op de openingsdag van de ISH in Frankfurt.
Op de Duitse vakbeurs presenteren verschillende fabrikanten een buitenunit-loze warmtepomp als deeloplossing voor het geluidsprobleem van de buitenunits, of voor woningen waar geen plek is voor dit apparaat.
De groei van de lucht/water-warmtepompmarkt in de sociale woningbouwrenovatie en gestapelde bouw, in combinatie met de extreme geluidseisen, zet de markt namelijk voor het blok. Óf inpakken in isolatiematerialen, of een alternatieve techniek zoeken voor de warmtepomp.
Alpha Innotec. 8 en 12 kW kan terugmoduleren tot 2,3 kW!
De lucht/water-warmtepomp, die via kanalen lucht aanzuigt en afvoert, is onder meer een nieuwe troef van Alpha Innotec. De LWCV draait in Duitsland al een tijdje in een 8 en 12 kW versie, die kan terugmoduleren tot 2,3 kW.
Om de duizenden kuubs lucht door het apparaat te krijgen zijn aan de achterkant en zijkant twee enorme kanalen noodzaak: 70 cm doorsnede. Daardoor kan het toestel eigenlijk alleen maar in de hoek van een pand staan. En de geluidsdiscussie verplaatst zich naar binnen. Maar de fabrikanten laten weten dat de Bouwbesluit-eis van 30 dB(A) in verblijfsruimten niet het struikelblok vormt.
Smalle kanalen
De buitenunit Nefit Bosch BWL-1 (8-12 kW)
Wolf heeft ook al een variant op de markt: de BWL-1 (8-12 kW) kan ook binnen opgesteld worden: hier hetzelfde principe, al zijn de kanalen met 55 cm al iets smaller. Ook Bosch toonde een versie van de 7000i warmtepomp die Nefit voert. In hun variant is de volledige buitenunit ingepakt, geïsoleerd en naar binnen verhuisd. Nadeel: je bent het leeuwendeel van je bijkeuken of installatieruimte kwijt aan buitendeel én binnendeel.
2020: Nederlandse variant
Het goede nieuws is dat er een Nederlandse variant komt: volgend jaar moet de LWCV van Alpha Innotec een 4,5 kW versie voor de Nederlandse markt op de VSK te zien zijn. En minder vermogen betekent ook kleinere kanalen.
‘Herriekasten’ HP Cube NIBE
Peter Centen, directeur van Alpha Innotec importeur Nathan Systems ziet dat de buitenunit voor een belangrijk deel van de markt geen toekomst meer heeft. “In dicht bebouwde gebieden, zit niemand op een herriekast te wachten. Want zeg eerlijk: die buitenunit is een erfenis van de airco.” Alpha Innotec, de warmtepompfabrikant die Nathan vertegenwoordigt, gaat voor de kleine vermogens ook inzetten op een volledig binnen opgestelde lucht/water-warmtepomp, dus zónder buitenunit.
Volledig binnen opgestelde warmtepompen zijn niet nieuw, ware het niet dat ze vooral toegepast worden als hybride oplossing in combinatie met de cv-ketel en terugwinning uit ventilatielucht: de ventilatiewarmtepomp. Zo heeft Itho Daalderop haar HP Cube omgebouwd tot universele hybride, die 2,5 kW vermogen haalt uit buitenlucht die in de woning wordt aangezogen. Ook NIBE heeft een ventilatiewarmtepomp die in prinicipe een woning all-electric kan verwarmen zonder buitendeel.
Geluid en warmtepompen
In Nederland is veel te doen over het geluid van de buitenunit. Op dit moment is regelgeving in ontwikkeling. Groot verschil tussen de Duits/Oostenrijkse regelgeving en de beoogde Nederlandse geluidseis, is dat de Duitse eis ook het geluidsaandeel in deellast (de nachtstand) meeneemt in de geluidsproductie.
Daarnaast meten de Duitsers niet op de erfgrens, maar op de gevel van de aanpalende woning. Belangrijkste verschil is dat de warmtepompen bij onze oosterburen vooral toegepast worden in grotere woningen op vooral grotere percelen, waardoor de erfgrensproblematiek minder een issue is. https://www.installatie.nl/nieuws/buitenunit-naar-binnen/ 106.104 Alpha Innotec WarmtePomp Geen BuitenUnit tot 2,3 kW!
In 120m3 woonhuis uit jaren zestig stook ik 600m3 per jaar, en dan zou ik met 4kw uit moeten kunnen.
Levert de pomp heet water
Kan de pomp terugschakelen en is het modulerend.
De volledig binnen opgestelde lucht/water-warmtepomp wordt steeds vaker toegepast. In Borne worden 10 woningen voorzien van voor de Nederlandse markt nieuwe combitoestellen met warmtepomp, boiler én ventilatie met warmteterugwinning in één.
Bij de tien seniorenwoningen werd gezocht naar een alles in één oplossing zonder buitenunit, omdat de ontwikkelaar geen geluidsproductie en zichtbare opstellingen buiten de woning wenste.
Zweedse warmtepomp Flexit Econordic Stiebel Eltron en Inventum
Via De Warmtepompspecialist kwam ment uiteindelijk uit bij de Flexit Econordic, een Zweedse warmtepomp, die hiermee zijn entree maakt op de Nederlandse markt. In dit toestel zitten warmtepomp, boiler en ventilatie met warmteterugwinning in één behuizing. De woningen in Borne zijn gebouwd door Bouwbedrijf Hulshof en huisinstallateur Loohuis. De Warmtepompspecialist verzorgde de warmtepompinstallatie, inclusief luchtkanalen en afgifte.
De warmtepomp levert 4 kW thermisch vermogen aan de woning. Het verwarmingsvermogen wordt via een tegenstroomwisselaar geleverd vanuit de boiler van 197 liter. Omdat de warmtepomp werkt met koudemiddel CO2, kan het zonder elektrische bijverwarming 70 graden leveren tegen een SCOP van 3,08 (NEN 14825) Door het slim inzetten van de WTW unit kan voor het gebruik van koeling de functie ‘nachtventilatie’ worden ingezet. “Deze oplossing is vooral geschikt voor de kleine nieuwbouwwoningen waar je met 4kW verwarmingsvermogen prima wegkomt”, zegt Rinko Coenrades van De Warmtepompspecialist uit Assen, die het systeem hier leverde. “Daarnaast is ook ventilatie met warmterugwinning afgedekt.”
De warmtepomp heeft geen buitenunit. In plaats daarvan worden twee aanvoerkanalen (warmtepomp 200 mm, wtw 160 mm) naar het toestel gebracht, dat op de verdiepingsvloer in een technische ruimte is geplaatst. De wtw en de warmtepomp hebben hun eigen aanvoerkanaal van buiten. De aangevoerde lucht van de warmtepomp wordt voorverwarmd door de afgezogen ventilatielucht uit de woning. De ventilatie-unit (capaciteit 370 m3) is voorzien van een warmtewiel, en niet van een kruisstroomwisselaar, zoals de conventionele balansventilatietoestellen. Warmtepomp en ventilatie-wtw hebben wel een gezamenlijke afvoer naar buiten. De totale kast meet 120 bij 180 cm, en kan in vier delen worden geïnstalleerd: de warmtepomp, de boiler, de wtw en een ruimte waarin verdeler, expansievat en leidingwerk kunnen worden aangebracht.
CO2 is een natuurlijk koudemiddel met een aantal gunstige eigenschappen. Het heeft een GWP van 1, is niet giftig en niet brandbaar. En met de juiste configuratie is een hoog rendement haalbaar. CO2 wordt al veel als koudemiddel toegepast in warmtepompen in de utiliteit, waarbij bijvoorbeeld veel tapwater moet worden geproduceerd. In een woonhuistoepassing duikt hij nu ook steeds vaker op. Het nadeel van CO2 is hoge druk die nodig is goed te renderen. Die kan oplopen tot 100 bar. “In deze toepassing is het systeem echter hermetisch gesloten”, benadrukt Rinko Coenrades.
Trend: geen buitenunit. Warmtepomp met volledige binnenopstellingen zijn in opkomst. Dat heeft onder meer te maken met de nieuwe eisen die aan geluidsproductie voor buitendelen worden gesteld. Zo hebben Stiebel Eltron en Inventum ook nieuwe lucht/water-oplossingen zonder buitenunit. Ook bestaan er warmtepompen die de afgezogen ventilatielucht als warmtepompbron gebruiken, eventueel met bijmenging van buitenlucht. Onder meer Nibe heeft hiervoor een ventilatielucht/water-oplossing voor. Ook kunnen buitendelen stiller worden gemaakt door de geluidsproducerende compressor naar binnen te verplaatsen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de WWP LB biblok lucht/water-warmtepomp van Monarch-Weishaupt
106 CO2-warmtepomp volledig binnenshuis Flexit Econordic Stiebel Eltron en Inventum
https://www.nu.nl/285783/video/mauritshuisdebat-energietransitie.html Wie kun je beter vragen hoe spindoctors werken dan een spindoctor zelf? Tijs van den Brink heeft er zelfs twee gevonden om jou door de verkiezingscampagne te helpen richting 17 maart.
Oud-spindoctor Jack de Vries van het CDA en voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters vertellen het je in De Spindoctors.
Hoe groot moet het vermogen van een warmtepomp zijn?
Niet te laag, niet te hoog, maar precies goed, dat is een cruciale stelregel. Bij lucht/waterwarmtepompen is het ‘optimale vermogen’ lastiger te bepalen dan bij een bodemgebonden warmtepomp.
Voorkom onder- en overdimensionering
Een warmtepomp moet zo lang mogelijk volcontinu draaien. Het duurt even voordat de thermodynamische koelcyclus op gang komt en het toestel ‘op stoom is’ om warmte te leveren. Iedere start/stop-actie gaat daarbij ten koste van het rendement, en het is ook nadelig voor de levensduur van de compressor. Het is daarom van groot belang dat een warmtepomp precies het juiste vermogen heeft
https://form.vakbladwarmtepompen.nl/sites/default/files/downloads/dimensionering_van_warmtepompen_wp.pdf
Over . Teneur van het stuk is dat door de achteruitgang van natuur/biodiversiteit (er zijn alleen nog geïsoleerde natuurgebiedjes) de invloed van deze soorten op 'inheemse' soorten behoorlijk kan zijn. En duidelijk is ook dat de komst van de wasbeer niet is tegen te houden. (over 10 jaar zijn ze vrij gewoon in Oost NL denk ik). Die wasbeer wordt wel een 'dingetje'.
Sie sind immer hungrig, sie werden immer mehr und sie nehmen Einfluss auf den Naturkreislauf. Denn die heimische Tierwelt, Bodenbrüter, Singvögel und Amphibien, ist nicht auf eingeschleppte oder eingewanderte Räuber wie Waschbär, Marderhund, https://www.arte.tv/de/videos/entdeckung-der-welt/natur-und-tiere/ Mink und Goldschakal eingestellt. Umweltschutzorganisationen in Deutschland schlagen daher Alarm.
Umweltschutzorganisationen in Deutschland schlagen Alarm. Die Zahl der eingeschleppten und eingewanderten Kleinbären und kleinen Raubtiere steigt und steigt. In Deutschland steht ein „Mehrfrontenkrieg“ bevor. Von Norden her drängen Waschbär, Mink und Marderhund nach Bayern, Österreich und Frankreich. Aus dem Süden kommt der eigentlich in Südosteuropa und in Afrika heimische Goldschakal. Wie viele dieser vor allem nachtaktiven Räuber sich in Deutschland aufhalten, kann nur geschätzt werden. Doch es gibt andere Zahlen, die aufhorchen lassen: So wurden 2016 über 25.000 Marderhunde in Deutschland und Österreich geschossen – fast 20 Prozent mehr als im Vorjahr. Bei Waschbären sind es in fünf Jahren 150 Prozent mehr getötete Tiere gewesen. Das liegt nicht an besonders schießwütigen Jägern, was sogar der BUND Naturschutz zugeben muss, sondern an der rasanten Ausbreitung dieser Arten. Jedes dieser Raubtiere ist anders, hat andere Fähigkeiten und Strategien. Die Eindringlinge bedrohen vor allem die, die schon lange unter der Zerstörung und dem zunehmenden Schwund ihres Lebensraumes leiden und deshalb vielerorts vom Aussterben bedroht sind: Bodenbrüter, Singvögel und Amphibien.
Harm van der Geest, ecoloog aan de Universiteit van Amsterdam geeft uitleg over het ecosysteem. Wat is er aan de hand met het nog relatief jonge zoetwatermeer ecosysteem en hoe waardevol is het gebied: wat gaat goed, wat kan beter?
Chris Bakker, adjunct-directeur bij It Fryske Gea, gaat meer praktisch in op wat er nodig is voor de natuur. Hoe kunnen we met voor- en achteroevers binnen de randvoorwaarden van waterveiligheid en zoetwatervoorziening toch aan het nodige natuurherstel werken?
https://www.youtube.com/watch?v=9FfFsck8BpM&feature=youtu.be
Terugblik webinars ‘risicogestuurd maaibeheer’ (21 januari) en ‘water sparen in kleine waterlopen’ (11 februari)
Op 21 januari en 11 februari organiseerde de CoP Beken en Rivieren twee webinars in een serie over infiltratie en waterconservering in beekdallandschappen. In het webinar van 21 januari stonden Robbin Buitink en Jan Veldhuis (waterschap Vallei en Veluwe) stil bij de dilemma’s rond minder maaien in waterlopen. Het webinar van 11 februari ging over het vasthouden van water in kleine waterlopen en werd verzorgd door Michelle Berg, Toon Kemps en Wil Kraayvanger (waterschap De Dommel). De webinars (presentatie-deel) zijn terug te kijken via de site van de CoP, zie https://www.stowa.nl/onderwerpen/waterkwaliteit/van-kennis-naar-praktijk/community-practice-beken-en-rivieren#2175. Hier kun je ook de pdf’s van de presentaties vinden.
Aan het eind van beide webinars konden de deelnemers vragen invullen over het doorvoeren van maatregelen in de praktijk. De antwoorden gebruiken we voor het vervolg van de serie.
Daarnaast werken we aan een Q&A voor de belangrijkste vragen die tijdens de webinars zijn gesteld. Deze zullen we t.z.t. bij de resultaten van de webinars presenteren.
Ook in het buitenland worden mooie platen gemaakt van de maatregelen om beken en rivieren klimaatrobuust(er) te maken. Bijgevoegd vinden jullie de ‘nature based solutions’ uit Noorwegen.
Op 6 februari vorig jaar organiseerde de Bekenstichting een symposium over de toekomst van het sprengenbekenlandschap. De cultuurhistorie is daarbij een belangrijke invalshoek. Naar aanleiding van dit symposium is een boekwerk gemaakt, deze is als bijlage bijgevoegd.
Dit jaar organiseren de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een lezingenreeks over de historische ecologie van de Nederlandse landschappen. De 5e in de reeks is gewijd aan beekdalen en vindt plaats op 24 juni (13:30-16:00 uur).
Tijdens acht middagen met steeds drie presentaties maken we voor tal van Nederlandse landschapstypen en ecosystemen de balans op van de stand van het historisch-landschapsecologisch onderzoek. Ook bekijken we welke mogelijkheden deze aanpak biedt voor beleid, inrichting en beheer. De eerste lezing vindt plaats op 25 februari en is gewijd aan historische bossen, zie
Webinar 2: Donderdag 4 maart van 19.30 tot 20.45 uur
Wat is er nodig om het IJsselmeergebied tot volle wasdom te brengen?
Rosalie Heins, adviseur ecologie bij Rijkswaterstaat, geeft een toelichting over wat er gebeurt aan ecologisch herstel in het IJsselmeergebied vanuit de Programmatische Aanpak Grotere Wateren. Welke kansen ziet zij en hoe verzilveren we die?
Piet Verdonschot, onderzoeker aquatische ecologie aan de universiteiten Wageningen en Amsterdam, reflecteert: Wat is er nodig om de potentie van het IJsselmeergebied tot volle ontwikkeling te brengen?
Alle landschappen en ecosystemen in ons land zijn ontstaan door een langdurige wisselwerking tussen aarde, natuur en mens. Wie de opbouw en ontstaanswijze van een landschap wil begrijpen, dient daarvoor vakgebieden als aardwetenschappen, ecologie en cultuurhistorie met elkaar te verbinden. De laatste jaren is er steeds meer belangstelling voor een dergelijke interdisciplinaire aanpak, waarbij ook de contouren opdoemen van een nieuw integraal vakgebied: de historische landschapsecologie. Hoe ziet dit soort onderzoek er eigenlijk uit? Welke methoden zijn hiervoor beschikbaar? Welke resultaten zijn hier tot dusverre mee geboekt? En wat zijn de en belangrijkste wetenschappelijke uitdagingen<./a> voor de komende jaren?
https://www.familie-kleinman.nl/energie/van-het-gas-af-revisited/ https://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?t=6415Gelaagd laden is niet nodig; bovenin heet aanvoeren.
Zonneboiler spiraal zit onderin omdat je altijd met maximaal delta t wil werken.
Je kan er voor kiezen om je vloerverwarming met lagere temperaturen uit het midden van je buffer te halen zodat je hogere temperaturen altijd voor sanitair gebruik beschikbaar is. Immers zou je het te hete water anders omlaag moeten mengen. Dat is ook zonde. (maar het energieverbruik blijft hetzelfde!)
5.7kWp, 27kWh lifePO4 batt., Duco balansvent., Lucht-water WP 8kWth, 1500l buffer, putboring, bad/douche op regen/putwater, CV-houtkachel, µ-WKK 10kWel(under development), Nissan Leaf 40kWh, el. offgrid(under development). woning beter te isoleren of tochtvrij te maken.. De laatste evolutie in warmtepompen is de stille werking, je hoort ze niet meer draaien. Ik zou zeggen: véél liever een ganse straat met warmtepompen, dan een ganse straat met houtkachels.
Ik heb een puur-compressor lucht-water WP, zonder elektrische of gas-boost voor SWW. Dus de maximaal haalbare temperatuur is schuift mee met de buiten-temperatuur. Voor vloerverwarming is de dT klein genoeg om een aanvaarbare efficientie te bekomen. SWW of verwarming met radiatoren gaat met lucht-water WP volgens mij aan een rendement nauwelijks hoger dan weerstandsverwarming.
https://www.ecologieforum.eu/viewtopic.php?f=3&t=7682 Ik gebruik m'n warmtepomp bij temperaturen >6°C, onder 6°C geeft ze lichte support aan de vloertemp ifv comfort, maar levert m'n CV-kachel de warmte en alle SWW.
Virtual Nature debate
https://www.youtube.com/watch?v=Y1j5G_l1k9M Are nature documentaries vital for saving the planet, or just entertainment? On 3 March 2020 we were joined by an expert panel of filmmakers and researchers in Bristol Zoo to debate the issue of Virtual Nature. Chaired by Tom Heap of Countryfile and Costing the Earth.
All Eis Huble Bee presentations have been recorded and are now available online. The project posters have also been made available for download.
Please find all the links at www.bestuivers.nl/hommelsymposium. Feel free to share this page with others who might be interested.
Een jaar geleden veegde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State het PAS (Programma Aanpak Stikstof) van tafel. Dat betekende de start van de stikstofcrisis. Hoe gaat het nu, een jaar en een virus verder, met deze crisis? Gooit het coronavirus roet in het eten of gaat het juist beter met de stikstofuitstoot? Francina vraagt het aan de Wageningse professor Wim de Vries, die onderzoek doet naar de effecten van stikstof.
Update 13 mei 2020: In deze video zeggen we dat de Hoge Raad het PAS van tafel veegde. Dat is onjuist. Dit moet de "Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State" zijn.
Gaat het in de stikstofdiscussie teveel over boeren? En wat is er volgens Wim de Vries, hoogleraar Integrale stikstofeffectenanalyse aan de Wageningen Universiteit, nodig om de stikstofcrisis aan te pakken? 'De gevolgen van de stikstofcrisis zijn onomkeerbaar, het is geen 5 voor 12, maar 3 uur 's middags en de spelers hebben het veld verlaten', aldus Arnold van den Burg. Van den Burg is ecoloog bij de Stichting BioSFeer en hij zag meerdere diersoorten al verdwijnen uit ons landschap.
Hoe ziet de toekomst van de melkveehouderij eruit nu er maatregelen moeten komen om de stikstofcrisis tegen te gaan? Marion Logtenberg is bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en samen met haar echtgenoot runt ze een melkveehouderij. Kan Logtenberg's zoon straks het bedrijf nog overnemen?
Hoe ziet gedeputeerde Peter Drenth de toekomst van het boerenbedrijf in Gelderland? En hoeveel armkracht heeft de provincie om de stikstofuitstoot tegen te gaan?
Biodiversiteit of CO2-fabriek? Webinar over herstel en beheer van Beekdalvenen
OBN webinar Herstel konijnenpopulaties in de duinen
Experimenteren met de introductie van veenmossen - Bargerveen. RTV Drenthe, uitzending 30 april 2019
Webinar(1/(2)): Doorontwikkeling kringlooplandbouw Utrecht-Oost
Op donderdag 14 januari organiseerde Boerenverstand een eind webinar voor het project 'Doorontwikkeling kringlooplandbouw Utrecht-Oost'. Bekijk hier de opname die we hebben gemaakt.
Webinar(2/(2)):: Klimaataanpak en Adaptatie
OBN Webinar PAS Stikstof Kringlooplandbouw Veenmossen Bargerveen
Verfügbar vom 05/03/2021 bis 03/04/2021 44 min. Griff der Naturgewalten
Die Nordfriesischen Inseln sind geprägt von einer Dynamik, die deutschlandweit einzigartig ist. Sie bieten Lebensräume für seltene Arten, und müssen sich obendrein permanent selbst gegen die Kraft des Meeres behaupten. Die Dokumentation zeigt Tiere, die erfolgreich im Griff der Naturgewalten leben wie Kegelrobben, Schlangennadeln und Gespensterkrebse.
Ostfriesischen Inseln "Im Griff der Naturgewalten"
Wenn eine Sturmflut die Nordsee zum Toben bringt, trifft es besonders Deutschlands nördlichste Insel Sylt mit voller Wucht. Ihre Westküste verliert im Durchschnitt pro Jahr 1 Million Kubikmeter Sand. Doch nicht nur Sturmfluten verändern die Nordfriesischen Inseln. Die zunehmende Erwärmung der Nordsee sorgt für eine „Globalisierung unter Wasser“. Zudem beeinflussen Ebbe und Flut den Lebensraum vieler Tiere dramatisch.
Sylt, Föhr, Amrum, Pellworm und Nordstrand liegen vor der Westküste Schleswig-Holsteins im nordfriesischen Wattenmeer. Anders als die Ostfriesischen Inseln unterscheiden sich ihre Landschaften; sie beherbergen andere Tierarten und kämpfen mit diversen Schwierigkeiten. Für alle ein Problem ist der Einfluss des Menschen: Auf Föhr hat die landwirtschaftliche Nutzung nahezu sämtliche Brutmöglichkeiten für Vögel zerstört. Amrum dagegen entwickelte sich zur Vogelinsel Nummer eins, denn die Insel hat ausgedehnte Naturschutzflächen. Zudem gibt es keine Verbindung zum Festland – im Gegensatz zu Sylt, wo der Hindenburgdamm einen bequemen Zuwanderungsweg für Füchse und andere Raubtiere bietet.
Das Wattenmeer steht vor großen Veränderungen: Der Anstieg des Meeresspiegels könnte einige Bereiche dauerhaft überfluten; es droht zu „ertrinken“. Außerdem wird das Wasser immer wärmer und begünstigt damit eine Zuwanderung fremder Arten.
Beständigkeit ist daher für die tierischen und menschlichen Bewohner der Nordfriesischen Inseln ein Fremdwort. Die Dokumentation entdeckt ungewöhnliche Symbiosen und neue „Wohngemeinschaften“. Sie zeigt Probleme, aber auch Chancen für den Erhalt der Tier- und Inselwelt auf.
Tot April te zien, Verfügbar vom 05/03/2021 bis 03/04/2021 "Geboren aus Sand"
Wie eine Perlenkette reihen sich die Ostfriesischen Inseln an der niedersächsischen Nordseeküste entlang. Sie verfügen über faszinierende Landschaften und einzigartige Ökosysteme. Dabei bieten sie nicht nur Lebensräume für seltene Arten, sondern sind auch selbst ständig vom Rhythmus der Gezeiten bestimmt. Die Dokumentation zeigt die Naturspektakel und Tierarten der Inseln.
Ostfriesischen Inseln "Geboren aus Sand"
Inmitten Wattenmeeres, das zum UNESCO-Weltnaturerbe gehört, reihen sich die Ostfriesischen Inseln an der niedersächsischen Nordseeküste entlang. Zu den sieben bewohnten Inseln Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog und Wangerooge kommen noch einige unbewohnte hinzu. Als Barriereinseln brechen sie die Wucht der Nordsee und spielen so eine wichtige Rolle im Küstenschutz. Noch entscheidender sind sie für die Tierwelt. Viele seltene und bedrohte Arten finden auf den Ostfriesischen Inseln ihre letzten Rückzugsgebiete.
Geschaffen wurden die Inseln allein durch das Zusammenspiel von Wind, Strömungen und Gezeiten. Sie sind buchstäblich aus dem Sand heraus geboren. Jede Insel hat ihren eigenen Charakter, und anders als die Nordfriesischen Inseln gleichen sich ihre Landschaften sehr: lange Strände, ausgedehnte Dünenlandschaften und weitläufige Salzwiesen. In jedem dieser Lebensräume zeigt die Dokumentation winzige Kreaturen, mutige Kämpfer wie die Sandregenpfeifer und überraschende Besucher wie den Igel, der vom Festland auf die Inseln kam.
Die Inseln gehören zum Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer. Naturschutz hat hier oberste Priorität. Und das spürt vor allem die Tierwelt. So finden rund 1.500 gefährdete Tierarten hier eine Zuflucht. Vor allem für Vögel sind sie ein Paradies: Ob als Zugvogel im Frühjahr und Herbst oder als Brutvogel – sie alle schätzen die Ursprünglichkeit und Ruhe der oft sogar autofreien Inseln, den Schutz vor Raubtieren und das reiche Nahrungsangebot des Wattenmeeres.
Arte Wattenmeeres UNESCO-Weltnaturerbe Ostfriesischen Inseln "Geboren aus Sand"
WESTPARK
Roege bos
Mark Cocker - "The Oldest Lake in Europe - the birds and wildlife of Lake Prespa"Prespa Lake is one of the oldest freshwater bodies in Europe and holds the world's largest colony of the globally-threatened Dalmatian pelican. It is also one of the continent's finest lake environments with huge numbers of breeding wetland birds. Yet somehow its location in the southern Balkans - encircled by mountains, and straddling the borders of three countries (Greece, Albania and Northern Macedonia) - has left the place on many peoples' wishlists but off their radars. Author Mark Cocker has been entranced by the place and visited annually for the last five years. His talk gives a survey of the glorious birdlife as well as the abundance of flowers, insects, reptiles and amphibians http://www.youtube.com/watch?v=sKlxHjRXL50
Macedonia - "The Oldest Lake in Europe - the birds and wildlife of Lake Prespa
Webinar 'Gaan otters uit Nederland op vakantie in België'
Op vrijdag 12 maart 2021 van 16.00 tot 17.30 vertellen otterkenners je meer over de otter in Nederland en België.
De webinar is live te volgen via YouTube. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.
Dit webinar wordt georganiseerd in het kader van het Jaar van de Otter door CaLutra (Zoogdiervereniging Nederland), Otterland (WWF, ANB, RLR, RLSD) en de zoogdierwerkgroep van Natuurpunt.
Webinar kleine marterachtigen 10 maart 2021
Webinar Dutch Otter Lutra lutra in Belgium 10 maart 2021
Webinar 'Gaan otters uit Nederland op vakantie in België' 12 maart 2021
A.s. maandag 15 maart om 19.30 uur, zal Chiel Noordeloos een interessante digitale lezing geven over voorjaarspaddenstoelen. Iedereen is van harte welkom om deze lezing via zoom bij te wonen (ook niet-leden) Aanmelden voor de lezing is niet nodig. De link voor de lezing zal een dag eerder hier vermeld worden: https://www.mycologen.nl/events/digitale-lezing-voorjaarspaddenstoelen/ Hopelijk zien we je maandag online 🙂 Het delen van dit bericht wordt zeer gewaardeerd
Wildes Deutschland: Die Rhön 15 maart
Insel der Pinguine NOCH 3 TAGE
Südgeorgien ragt mitten im Südpolarmeer wie ein Gebirge aus dem Wasser. Hier leben Millionen Königs- und Gelbschopfpinguine, tausende Seeelefanten, sowie mehr als drei Millionen Seebären.
Wildes Deutschland: Die Rhön bis 02.06.2021 ARD Mediathek
Die Rhön wird oft als das Land der offenen Fernen bezeichnet. Auf kein anderes Mittelgebirge in Deutschland trifft diese Bezeichnung besser zu. Von den Bergkuppen aus kann man den Blick weit übers Land schweifen lassen.
Wildes Deutschland: Die Schwäbische Alb 27.09.2021 ARD Mediathek
Im Herzen Baden-Württembergs liegt eines der artenreichsten Mittelgebirge Deutschlands: die Schwäbische Alb. Einst erstreckte sich hier ein kalkreiches Jurameer. Über die Jahrtausende entstanden hier viele verschiedene extreme Lebensräume.
Making-of: Das geheime Leben der Rothirsche 21.04.2021 ARD Mediathek
Hirsche in freier Wildbahn zu filmen ist aufwändig und kompliziert, weil sie sehr scheu sind und ziemlich versteckt leben. Für die Dokumentation konnten die Verhaltensweisen der Hirsche mit speziellen Kamerafallen gefilmt werden.
Wildes Deutschland: Die Schwäbische Alb 27.09.2021 ARD Mediathek
Im Herzen Baden-Württembergs liegt eines der artenreichsten Mittelgebirge Deutschlands: die Schwäbische Alb. Einst erstreckte sich hier ein kalkreiches Jurameer. Über die Jahrtausende entstanden hier viele verschiedene extreme Lebensräume.
Erlebnis Erde: Haie eiskalt! 18.01.2021 ∙ Erlebnis Erde ∙ Das Erste
Seit Millionen von Jahren beherrschen Haie die Meere. Als geschickte Jäger in den Tiefen der Ozeane kennen wir sie vor allem aus tropischen Gewässern. Über die Haie des Nordes und ihre faszinierenden Überlebensstrategien wissen wir wenig.
Die verschmusten Rochen von Antigua (3)25.09.2020 ∙ Verrückt nach Meer ∙ Das Erste
Die Tour durch die Karibik führt das kleine Kreuzfahrtschiff in den Hafen von Antigua. Von dort aus strömen die Passagiere zu den Sightseeingspots der Insel. Heiko, Simone und Britt machen sich auf den Weg zum "Schwimmen mit den Rochen".
Erlebnis Erde: Haie eiskalt! bis 18.01.2022
Die Tour durch die Karibik führt das kleine Kreuzfahrtschiff in den Hafen von Antigua. Von dort aus strömen die Passagiere zu den Sightseeingspots der Insel. Heiko, Simone und Britt machen sich auf den Weg zum "Schwimmen mit den Rochen".
Wildes Deutschland: Die Berchtesgadener Alpen bis 18.06.2022
Der Film ist ein bildgewaltiges Naturporträt über Deutschlands einzigen Alpennationalpark mit extremen Lebensräumen wie der Karstlandschaften des Steinernen Meeres, dem Watzmann mit der höchsten Felswand der Ostalpen oder dem Königssee.
Erlebnis Erde: Die Donau bis 18.08.2022
Gut 600 Kilometer fließt die Donau durch Deutschland - von der Quelle im Schwarzwald bis zur Grenze unterhalb von Passau. In ihrem Oberlauf ist die Donau kein freier Fluss mehr. Sie ist zerstückelt in eine Kette von Stauseen. Der Fluss als Verkehrsweg, Kraftwerkskühler und Stromlieferant mit meist verheerenden Auswirkungen: Wer hat nicht die dramatischen Bilder vom Frühjahr 2013 im Kopf, wenn von der Donau die Rede ist, vom Jahrhunderthochwasser, geborstene Dämme, verzweifelte Menschen, meterhohe Fluten, die alles mit sich rissen und Existenzen vernichtet haben.
Verfügbar vom 05/03/2021 bis 03/04/2021 44 min. Griff der Naturgewalten
Die Nordfriesischen Inseln sind geprägt von einer Dynamik, die deutschlandweit einzigartig ist. Sie bieten Lebensräume für seltene Arten, und müssen sich obendrein permanent selbst gegen die Kraft des Meeres behaupten. Die Dokumentation zeigt Tiere, die erfolgreich im Griff der Naturgewalten leben wie Kegelrobben, Schlangennadeln und Gespensterkrebse.
Ostfriesischen Inseln "Im Griff der Naturgewalten"
Wenn eine Sturmflut die Nordsee zum Toben bringt, trifft es besonders Deutschlands nördlichste Insel Sylt mit voller Wucht. Ihre Westküste verliert im Durchschnitt pro Jahr 1 Million Kubikmeter Sand. Doch nicht nur Sturmfluten verändern die Nordfriesischen Inseln. Die zunehmende Erwärmung der Nordsee sorgt für eine „Globalisierung unter Wasser“. Zudem beeinflussen Ebbe und Flut den Lebensraum vieler Tiere dramatisch.
Sylt, Föhr, Amrum, Pellworm und Nordstrand liegen vor der Westküste Schleswig-Holsteins im nordfriesischen Wattenmeer. Anders als die Ostfriesischen Inseln unterscheiden sich ihre Landschaften; sie beherbergen andere Tierarten und kämpfen mit diversen Schwierigkeiten. Für alle ein Problem ist der Einfluss des Menschen: Auf Föhr hat die landwirtschaftliche Nutzung nahezu sämtliche Brutmöglichkeiten für Vögel zerstört. Amrum dagegen entwickelte sich zur Vogelinsel Nummer eins, denn die Insel hat ausgedehnte Naturschutzflächen. Zudem gibt es keine Verbindung zum Festland – im Gegensatz zu Sylt, wo der Hindenburgdamm einen bequemen Zuwanderungsweg für Füchse und andere Raubtiere bietet.
Das Wattenmeer steht vor großen Veränderungen: Der Anstieg des Meeresspiegels könnte einige Bereiche dauerhaft überfluten; es droht zu „ertrinken“. Außerdem wird das Wasser immer wärmer und begünstigt damit eine Zuwanderung fremder Arten.
Beständigkeit ist daher für die tierischen und menschlichen Bewohner der Nordfriesischen Inseln ein Fremdwort. Die Dokumentation entdeckt ungewöhnliche Symbiosen und neue „Wohngemeinschaften“. Sie zeigt Probleme, aber auch Chancen für den Erhalt der Tier- und Inselwelt auf.
Tot April te zien, Verfügbar vom 05/03/2021 bis 03/04/2021 "Geboren aus Sand"
Wie eine Perlenkette reihen sich die Ostfriesischen Inseln an der niedersächsischen Nordseeküste entlang. Sie verfügen über faszinierende Landschaften und einzigartige Ökosysteme. Dabei bieten sie nicht nur Lebensräume für seltene Arten, sondern sind auch selbst ständig vom Rhythmus der Gezeiten bestimmt. Die Dokumentation zeigt die Naturspektakel und Tierarten der Inseln.
Ostfriesischen Inseln "Geboren aus Sand"
Inmitten Wattenmeeres, das zum UNESCO-Weltnaturerbe gehört, reihen sich die Ostfriesischen Inseln an der niedersächsischen Nordseeküste entlang. Zu den sieben bewohnten Inseln Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog und Wangerooge kommen noch einige unbewohnte hinzu. Als Barriereinseln brechen sie die Wucht der Nordsee und spielen so eine wichtige Rolle im Küstenschutz. Noch entscheidender sind sie für die Tierwelt. Viele seltene und bedrohte Arten finden auf den Ostfriesischen Inseln ihre letzten Rückzugsgebiete.
Geschaffen wurden die Inseln allein durch das Zusammenspiel von Wind, Strömungen und Gezeiten. Sie sind buchstäblich aus dem Sand heraus geboren. Jede Insel hat ihren eigenen Charakter, und anders als die Nordfriesischen Inseln gleichen sich ihre Landschaften sehr: lange Strände, ausgedehnte Dünenlandschaften und weitläufige Salzwiesen. In jedem dieser Lebensräume zeigt die Dokumentation winzige Kreaturen, mutige Kämpfer wie die Sandregenpfeifer und überraschende Besucher wie den Igel, der vom Festland auf die Inseln kam.
Die Inseln gehören zum Nationalpark Niedersächsisches Wattenmeer. Naturschutz hat hier oberste Priorität. Und das spürt vor allem die Tierwelt. So finden rund 1.500 gefährdete Tierarten hier eine Zuflucht. Vor allem für Vögel sind sie ein Paradies: Ob als Zugvogel im Frühjahr und Herbst oder als Brutvogel – sie alle schätzen die Ursprünglichkeit und Ruhe der oft sogar autofreien Inseln, den Schutz vor Raubtieren und das reiche Nahrungsangebot des Wattenmeeres.
113. Arte Wattenmeeres UNESCO-Weltnaturerbe Ostfriesischen Inseln "Geboren aus Sand"
WESTPARK
‘The Oldest Lake in Europe: The Birds and Wildlife of Lake Prespa’
my talk at 7pm on Sat 6 March 2021
Really looking forward to this talk about a very special place for two SPECIAL and formative institutions for me – the Buxton Field Club and the Derbyshire Ornithological Society. If you are a member you can watch free and if you are NOT a member you can watch free live streamed at YouTube here. Please join us
https://www.youtube.com/channel/UCrg0DPEb7LrOTzoShH6ZRkA Next Meeting is van Rachel die een 130 are groot natuurgebied heeft op 20 maart of 22 maart om 19:00 https://buxtonstreetbystreet.co.uk/2021/02/26/free-virtual-wildlife-talk-with-buxton-field-club/
Arte Wattenmeeres UNESCO-Weltnaturerbe Ostfriesischen Inseln "Geboren aus Sand"