Vrijstad Energie heeft samen met familie De Raad van Stal Den Heuvel een uniek zonneproject gerealiseerd. Op de nieuwe daken van hun stallen (gesaneerd van asbest) liggen nu 1056 zonnepanelen. Daarnaast is er een veldopstelling met 958 verticale panelen: de eerste in Nederland! Inmiddels zijn alle zoncertificaten voor dit project uitverkocht. De officiële opening -door burgemeester Gerdo van Grootheest, Vrijstad Energie en familie De Raad- is op 15 september.
Uniek: verticale panelen
Vrijstad Energie heeft de eerste verticale veldopstelling op landbouwgrond in Nederland gerealiseerd. De rijen panelen hebben een tussenruimte van 6 tot 8 meter. Dit maakt dubbelgebruik van de grond mogelijk. Stroom opwekken wordt hier gecombineerd met begrazing, maar het verbouwen van gewassen zou ook mogelijk zijn. De koeien en schapen van Gijs en Edith de Raad blijven gewoon op dezelfde grond grazen, tussen de panelen. Ook kunnen er patrijzen scharrelen.
Symposium impact verticale panelen
In maart 2023 organiseert Vrijstad Energie een symposium over de impact van verticale zonnepanelen. Vragen die een rol spelen zijn: wat is het effect van de onderlinge afstand tussen de rijen panelen op de opbrengst? Wat is het effect op de gewassen die tussen de rijen worden gekweekt? Zowel in Nederland als in Duitsland wordt hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Sprekers zijn o.a. Bas van Aken van TNO, Gerard Migchels van de WUR en Simon Lahr van Next2Sun. Belangstelling?
Stuur dan een mail naar info@vrijstadenergie.nl en je bent de eerste die weet hoe het symposium er uit gaat zien.
Feiten en voordelen:
Opwek van 777.000 kWh duurzame stroom per jaar (voor 310 huishoudens)
Stal Den Heuvel voorziet in de eigen stroombehoefte én Vrijstad Energie wekt stroom op voor haar leden.
Dubbelgebruik van de grond is mogelijk dankzij de verticale panelen.
Voor en door Culemborgers, honderd deelnemers kochten zoncertificaten. Zij ontvangen een beoogd rendement van 4-6%*.
“Uit onze groepsgesprekken en tijdens startavonden en bijeenkomsten kwam naar voren dat er veel vogels waren die helemaal niet tot broeden kwamen, dit door omstandigheden op de akkers en weides.”
Jaarverslag Weidevogels Brabant
https://brabantslandschap.docufiller.nl/docupage/view/ZHBhZzo1Njcy/3b876d402d59385cb98bb9cba22a6371#page/2%20 De resultaten van dit jaar zijn daar ook naar. Dit bleek ook uit de resultaten van dit jaar, waaronder een historisch laag aantal gevonden nesten. Vooral de kievit – Brabants meest algemene weidevogel – heeft het zwaar te verduren gehad. Na de presentatie van de hoogtepunten en resultaten van 2022 nam kievit onderzoeker Tim Visser van Wageningen University & Research het podium. Visser gaf een presentatie over de resultaten van het zenderonderzoek, landelijk uitgevoerd in 2022. Met als belangrijkste conclusie dat er onvoldoende aanbod is van goede plekken om kuikens groot te brengen. Kievitouders zijn van nature goed in het vinden van deze plekjes in de korte vegetatie met reliëf in de bodem en natte omstandigheden. Dat zij ondanks deze slimmigheid te weinig kuikens grootbrengen is veelzeggend.
Na de pauze vertelde scholeksteronderzoeker Bert Dijkstra over vijftien jaar lang onderzoek naar dak-broedende scholeksters in Assen. Extra toepasselijk omdat dit jaar uitgeroepen is tot het ‘Jaar van de scholekster’. Deze vogelsoort – die eerst veelal voor kwam in de kustgebieden en agrarisch gebied – trekt steeds meer richting het stedelijk gebied. In de steden voelt deze soort zich prima thuis op de grinddaken. Voedsel vinden ze op gazons, sportvelden en bermen, zolang die niet meer dan 50 meter van het nest af ligt. Scholeksters die op daken broeden, kennen andere uitdagingen dan scholekster op het boerenland. Dijkstra sloot zijn betoog af met de oproep aan vrijwilligers om hun kennis en kunde ook in te zetten voor scholeksters in het stedelijk gebied. Die kunnen ook wat hulp gebruiken.
https://www.brabantslandschap.nl/actueel/nieuws/jaaravond-weide-en-akkervogelbescherming-2023/
Dit boek over Veldanmen is blijkbaar ook gewoon Online te verkrijgen. Het boek was in Drenthe best populair
https://www.researchgate.net/publication/266371750_Van_Jeruzalem_tot_Ezelakker Veldnamen waren de straatnamen van het platteland. Welke akker, elk stukje groenland of opvallende plekjes had een eigen betekenisvolle naam. Zonder kaart of navigatiesysteem vonden dorpsbewoners feilloos de weg naar het Torenveen, de Meulenakkers of het Stoefgat. Veldnamen vormden een vanzelfsprekend onderdeel van hun leefomgeving. Ze waren onmisbaar voor de oriëntatie en handig in de communicatie. Dit rijk geïllustreerde boek bevat een verhelderende essays en boeiende interviews. Het opent de schatkist die het veldnamenbezit in al zijn rijkdom, variatie en betekenis vormt. 'Van Jeruzalem tot Ezelakker' vertelt over het landschap vanaf het moment dat het nog woest en ledig was en ontcijfert de geheimtaal die het al eeuwen in zich draagt.
https://www.researchgate.net/publication/266371750_Van_Jeruzalem_tot_Ezelakker
Onze Thijs (eigenlijk van de Holtesch) kwam ik pas vandaag dit tegen: Uit onze gegevens is gebleken dat er een paar soorten planten zijn die bovengemiddeld vaak door bijen van de rode lijst bezocht worden (zie tabel Plantensoort per rode lijst bijen). Gewone Rolklaver (Lotus corniculatus), Slangenkruid (Echium vulgare) en Beemdkroon (Knautia arvensis) zijn hier de meest duidelijke voorbeelden van. Deze soorten worden overigens ook goed bezocht door de minder https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/leerstoelgroepen/omgevingswetenschappen/plantenecologie-en-natuurbeheer-1/welke-planten-moet-je-inzaaien-als-je-wilde-bijen-wilt-bevorderen.htm kwetsbare soorten. Voor een overzicht van nuttige vlinderplanten zie het overzicht van De Vlinderstichting. In verschillende tuincentra en online worden veel bloemenmengsel aangeboden, gericht op zowel bijen en vlinders. De goedkopere mengsels (veelal zogenaamde Tübingermengsels, of varianten daarop) bevatten veel exotische plantensoorten. Deze exotische planten scoren laag in ons overzicht en horen ook niet in Nederland. De wat duurdere, maar ook met meer zorg gekozen, bloemenmengsels van bijvoorbeeld De Cruydt Hoeck, Ecostyle en De Bolderik zijn zeer geschikt voor het inzaaien van effectieve inheemse bloemenmengsels
Comentarios
Agregar un comentario