108. Arte Wasbeer, goudjakhals & wasbeerhond (Natur-und-tiere)

Over . Teneur van het stuk is dat door de achteruitgang van natuur/biodiversiteit (er zijn alleen nog geïsoleerde natuurgebiedjes) de invloed van deze soorten op 'inheemse' soorten behoorlijk kan zijn. En duidelijk is ook dat de komst van de wasbeer niet is tegen te houden. (over 10 jaar zijn ze vrij gewoon in Oost NL denk ik). Die wasbeer wordt wel een 'dingetje'.
Sie sind immer hungrig, sie werden immer mehr und sie nehmen Einfluss auf den Naturkreislauf. Denn die heimische Tierwelt, Bodenbrüter, Singvögel und Amphibien, ist nicht auf eingeschleppte oder eingewanderte Räuber wie Waschbär, Marderhund, https://www.arte.tv/de/videos/entdeckung-der-welt/natur-und-tiere/ Mink und Goldschakal eingestellt. Umweltschutzorganisationen in Deutschland schlagen daher Alarm.

Umweltschutzorganisationen in Deutschland schlagen Alarm. Die Zahl der eingeschleppten und eingewanderten Kleinbären und kleinen Raubtiere steigt und steigt. In Deutschland steht ein „Mehrfrontenkrieg“ bevor. Von Norden her drängen Waschbär, Mink und Marderhund nach Bayern, Österreich und Frankreich. Aus dem Süden kommt der eigentlich in Südosteuropa und in Afrika heimische Goldschakal. Wie viele dieser vor allem nachtaktiven Räuber sich in Deutschland aufhalten, kann nur geschätzt werden. Doch es gibt andere Zahlen, die aufhorchen lassen: So wurden 2016 über 25.000 Marderhunde in Deutschland und Österreich geschossen – fast 20 Prozent mehr als im Vorjahr. Bei Waschbären sind es in fünf Jahren 150 Prozent mehr getötete Tiere gewesen. Das liegt nicht an besonders schießwütigen Jägern, was sogar der BUND Naturschutz zugeben muss, sondern an der rasanten Ausbreitung dieser Arten. Jedes dieser Raubtiere ist anders, hat andere Fähigkeiten und Strategien. Die Eindringlinge bedrohen vor allem die, die schon lange unter der Zerstörung und dem zunehmenden Schwund ihres Lebensraumes leiden und deshalb vielerorts vom Aussterben bedroht sind: Bodenbrüter, Singvögel und Amphibien.

https://www.arte.tv/de/videos/083892-000-A/invasion-der-kleinen-raeuber/?fbclid=IwAR2Cc3Sd1MAmPf-Y8ucm_S6vN3tNSc94b5iNjvLZmU763epLgoLbIANYVwc



Op dinsdag 2 maart geeft dr. Marjolein Knoesters de lezing: COVID-19: wat is de invloed van mutaties in het virus op overdracht, ziekte en vaccinatiebeleid. https://www.umcg.nl/NL/UMCG/medische_publieksacademie/Paginas/default.aspx Voorzitter op deze avond is dr. Dineke Verbeek, onderzoeker. De lezing begint om 19.30 uur en duurt een half uur.
https://www.umcg.nl/live
  1. Arte Wasbeer, goudjakhals & wasbeerhond (Natur-und-tiere)



    Bioloog Hidde Boersma uit Groningen over EcoModernise en de toekomst vd Planeet (Quilibrium)
    https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/doe-mee-met-de-webinars-van-studio-meer-ijsselmeer
    Webinar 1: 15 februari
    Wat is er aan de hand met het IJsselmeergebied?

Harm van der Geest, ecoloog aan de Universiteit van Amsterdam geeft uitleg over het ecosysteem. Wat is er aan de hand met het nog relatief jonge zoetwatermeer ecosysteem en hoe waardevol is het gebied: wat gaat goed, wat kan beter?
Chris Bakker, adjunct-directeur bij It Fryske Gea, gaat meer praktisch in op wat er nodig is voor de natuur. Hoe kunnen we met voor- en achteroevers binnen de randvoorwaarden van waterveiligheid en zoetwatervoorziening toch aan het nodige natuurherstel werken?
https://www.youtube.com/watch?v=9FfFsck8BpM&feature=youtu.be



https://genootschapsdag.nhgl.nl
https://www.facebook.com/watch/live/?v=162520932216873&ref=watch_permalink
https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg.
Sparrius Voor BLWG heb je geen facebook account nodig https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/photos/a.536971443003468/3986845101349401/ https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/1105635706549905 https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/162520932216873
Er zijn 450 Otters in Nederland en elk jaar wordt een derde, 120 dode Otters doodgereden. In Friesland in 2019 werden 53 Friese otters doodgereden en in 2020 ongeveer 60. De meeste Friese otters sneuvelen op de A7 en de A32.
  1. Symposium 3e lustrum 1 maart 2021 Equilibrium

Webinar Historische ecologie van de Nederlandse landschappen: Historische bossen - 25 februari 2021
https://www.cultureelerfgoed.nl/domeinen/landschap-en-leefomgeving/agenda

Terugblik webinars ‘risicogestuurd maaibeheer’ (21 januari) en ‘water sparen in kleine waterlopen’ (11 februari)

Op 21 januari en 11 februari organiseerde de CoP Beken en Rivieren twee webinars in een serie over infiltratie en waterconservering in beekdallandschappen. In het webinar van 21 januari stonden Robbin Buitink en Jan Veldhuis (waterschap Vallei en Veluwe) stil bij de dilemma’s rond minder maaien in waterlopen. Het webinar van 11 februari ging over het vasthouden van water in kleine waterlopen en werd verzorgd door Michelle Berg, Toon Kemps en Wil Kraayvanger (waterschap De Dommel). De webinars (presentatie-deel) zijn terug te kijken via de site van de CoP, zie https://www.stowa.nl/onderwerpen/waterkwaliteit/van-kennis-naar-praktijk/community-practice-beken-en-rivieren#2175. Hier kun je ook de pdf’s van de presentaties vinden.

Aan het eind van beide webinars konden de deelnemers vragen invullen over het doorvoeren van maatregelen in de praktijk. De antwoorden gebruiken we voor het vervolg van de serie.

Daarnaast werken we aan een Q&A voor de belangrijkste vragen die tijdens de webinars zijn gesteld. Deze zullen we t.z.t. bij de resultaten van de webinars presenteren.

Noorse ‘praatplaat’ klimaatrobuust beekdallandschap

Ook in het buitenland worden mooie platen gemaakt van de maatregelen om beken en rivieren klimaatrobuust(er) te maken. Bijgevoegd vinden jullie de ‘nature based solutions’ uit Noorwegen.

Omgekeerd kunnen we onze buitenlandse vakgenoten inspireren met de engelse versie van onze eigen praatplaat, zie https://www.stowa.nl/nieuws/nu-ook-het-engels-praatplaat-klimaatbestendig-beekdallandschap.

Toekomst voor het sprengenbekenlandschap

Op 6 februari vorig jaar organiseerde de Bekenstichting een symposium over de toekomst van het sprengenbekenlandschap. De cultuurhistorie is daarbij een belangrijke invalshoek. Naar aanleiding van dit symposium is een boekwerk gemaakt, deze is als bijlage bijgevoegd.

Online bijeenkomst historische ecologie beekdalen (24 juni)

Dit jaar organiseren de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en het Kenniscentrum Landschap van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een lezingenreeks over de historische ecologie van de Nederlandse landschappen. De 5e in de reeks is gewijd aan beekdalen en vindt plaats op 24 juni (13:30-16:00 uur).

Tijdens acht middagen met steeds drie presentaties maken we voor tal van Nederlandse landschapstypen en ecosystemen de balans op van de stand van het historisch-landschapsecologisch onderzoek. Ook bekijken we welke mogelijkheden deze aanpak biedt voor beleid, inrichting en beheer. De eerste lezing vindt plaats op 25 februari en is gewijd aan historische bossen, zie

https://www.cultureelerfgoed.nl/actueel/agenda/2021/02/25/webinar-historische-ecologie-van-de-nederlandse-landschappen-historische-bossen.

Webinar 2: Donderdag 4 maart van 19.30 tot 20.45 uur
Wat is er nodig om het IJsselmeergebied tot volle wasdom te brengen?

Rosalie Heins, adviseur ecologie bij Rijkswaterstaat, geeft een toelichting over wat er gebeurt aan ecologisch herstel in het IJsselmeergebied vanuit de Programmatische Aanpak Grotere Wateren. Welke kansen ziet zij en hoe verzilveren we die?
Piet Verdonschot, onderzoeker aquatische ecologie aan de universiteiten Wageningen en Amsterdam, reflecteert: Wat is er nodig om de potentie van het IJsselmeergebied tot volle ontwikkeling te brengen?



Alle landschappen en ecosystemen in ons land zijn ontstaan door een langdurige wisselwerking tussen aarde, natuur en mens. Wie de opbouw en ontstaanswijze van een landschap wil begrijpen, dient daarvoor vakgebieden als aardwetenschappen, ecologie en cultuurhistorie met elkaar te verbinden. De laatste jaren is er steeds meer belangstelling voor een dergelijke interdisciplinaire aanpak, waarbij ook de contouren opdoemen van een nieuw integraal vakgebied: de historische landschapsecologie. Hoe ziet dit soort onderzoek er eigenlijk uit? Welke methoden zijn hiervoor beschikbaar? Welke resultaten zijn hier tot dusverre mee geboekt? En wat zijn de en belangrijkste wetenschappelijke uitdagingen<./a> voor de komende jaren?

In de praktijk zien dat natuur- en landschapsbeheer, waterbeheer en erfgoedzorg steeds intensiever met elkaar worden verbonden. Verouderde sectorale benaderingen worden ingeruild voor een nieuwe vorm van integraal terreinbeheer, waarin natuurwaarden, erfgoedwaarden en aardkundige waarden in samenhang met elkaar worden beschermd en beheerd. Wat betekent dit voor inrichting en beheer van terreinen? Welk vooronderzoek is precies nodig? Hoe kan dit worden omgezet in meer integrale inrichtings- en beheervormen? Welke projecten kunnen hierbij tot voorbeeld dienen? En welke uitdagingen liggen er de komende jaren in de verschillende landschappen en ecosystemen?

  1. Arte Wasbeer, goudjakhals & wasbeerhond (Natur-und-tiere)
    https://www.facebook.com/Natuurhistorisch.Genootschap.in.Limburg/videos/2971459959807812/
    Overwinterende Kokmeeuwen(Larus) Maastricht (J Bakhuzien)


Publicado el 02 de marzo de 2021 por ahospers ahospers

Comentarios

No hay comentarios todavía.

Agregar un comentario

Acceder o Crear una cuenta para agregar comentarios.
Vida Silvestre es una entidad asociada a la Organización Mundial de Conservación