Het Westpark is eeuwenlang weiland geweest met buurtschappen Leegkerk, Dorkwerd, Vinkhuizen, Kostverloren en Hoogkerk. In de twintigste eeuw werd dit weiland verhoogd met tarragrond van de fabriek van de Suiker Unie ten zuiden van het Westpark achter het Hoendiep ligt. Na een eeuw suikerproduktie is deze fabriek in 2008 gesloten en gefuseerd met de suikerfabriek in Hoogkerk. Dit storten van tarragrond gebeurde per compartiment, kamer tot een hoogte van 4 meter. Door de comparimentele vulling zijn ook de hoogteverschillen ontstaan. Door deze hoge ligging is het park ook meer een eindbestemming en wordt het niet gebruikt als doorgang of passeerweg.
Deze tarragrond is erg voedselrijk en niet geschikt voor natuurontwikkeling. Het gebied was gepland als bedrijventerrein en daarvoor is een coulissenlandschap aangelegd met bomenrijen van dennen, sparren, hulst en coniferen met in een dergelijke laan een wandelpad. Dit wordt het italiaans mozaik genoemd en is door een landschapsarchitect bedacht. Ook was tijdens de eeuwwisseling aan de zuidkant een natuurlijke plas aanwezig.
Het Westpark is in de jaren negentig aangelegd met thema Italiaans mozaïek: toen het structuurplan "Stad van Straks" in 1994 uitkwam. De stadsparken en hun thema’s in dit plan waren Noorderplantsoen (Gronings cultureel), Kardinge (actief), het Paterswoldse Meer (Nederlands natuurlijk) en het Stadspark (Engels klassiek). Het mozaik bestaat uit verschillende kamers die op verschillende momenten opgevuld worden en de kamers worden door de lanen verdeeld. Van de verschillende functies in verschillende kamers kwam niet veel terecht. Men reist eerder om het park heen dan er doorheen en het Westpark werd gezien als een onderbenut en vergeten gebied wat gebruikt werd voor opslag van beheer, vulling als gronddepot en de aanleg van de waterskivijver in 2009. Het gebied wordt niet als park ervaren en is een hondenuitlaatgebied.
Door burgerinitiatief Lutje Westpark en een initiatiefvoorstel van GroenLinks en de Partij voor de Dieren komen er in het voorjaar van 2021 24 Tiny Houses in Westpark te staan. De Tiny Houses worden gebouwd aan de Tarralaan, tegenover Tuinindestad en zijn door de toekomstige bewoners zelf ontworpen. De vormgeving is vrij. Eind dit jaar beginnen de bouwwerkzaamheden. Lutje Westpark heeft als doel een duurzaam buurtje te maken met kleine huizen, met sociale samenhang, in een omgeving met rijke ecologie. Er is ook een gemeenschappelijk buurthuis gepland. De Tiny Houses staan tijdelijk in Westpark; dit jaar wordt een huurovereenkomst gesloten voor tien jaar. De huisjes in Westpark zijn verplaatsbaar. De maximale inhoud en het maximale grondoppervlak is vastgesteld op 145 m3 en 50 m2.
Met de initiatiefnemers achter Lutje Westpark zijn inmiddels spelregels afgesproken over de inrichting en gebruik in een zogeheten ‘kavelpaspoort’. De coöperatie krijgt het aangewezen gebied in pacht en verhuurt de kavels aan mensen die er een tiny house willen bouwen. Per kavel van 400 vierkante meter mag hooguit 100 vierkante meter worden bebouwd.
Het maximale grondoppervlak van de huisjes mag maar 50 vierkante meter zijn. De ruimte van de kavel buiten het bouwoppervlak is openbaar en bestemd voor collectieve voorzieningen, zo staat in het plan.
De gemeente wijst hiervoor een ‘wijkje’ aan in het recreatiegebied voor maximaal tien jaar. Een nog op te richten coöperatie Lutje Westpark kan daar minimaal vijftien en maximaal dertig tijdelijke, energieneutrale en zelfvoorzienende huisjes realiseren.
De voorlaatste ijstijd – ca. 150.000 jaar geleden – heeft niet alleen de Hondsrug op zijn geweten, maar ook een andere rug. De noordelijkste uitlopers van deze tweede rug – de Rug van Tynaarlo – bevinden zich ongeveer onder de huidige Zuiderweg en de Johan van Zwedenlaan. Het tussenliggende drassige gebied werd recentelijk vergraven tot Ruskenvener Plas.
Op de noordelijkste punt van de rug ontstond Hoogkerk. De zogeheten Bult van Buist of Bangeweer is het hoogste punt van de westelijke uitloper. De ondergrond van de Rug van Tynaarlo bestaat uit zand, dat hier in de laatste ijstijd – zo’n 20.000 jaar geleden – is opgestoven. Opgravingen wezen uit dat er circa 10.000 jaar geleden mensen kampeerden. Twee rendierjagers lieten vuursteenafval achter. Ook de Hunebedbouwers lieten circa 5500 jaar geleden hun sporen na op de Rug.
Hoewel er hier in tegenstelling tot bijvoorbeeld de hoogten van Leegkerk, Kleiwerd en Dorkwerd geen sprake is van een wierde, functioneerde de Rug aan het begin van de jaartelling wel als zodanig voor boeren. Overigens vervaagde het hoogteverschil tussen de Rug en de omliggende rivierdalen in de loop van de duizenden jaren. Eerst doordat de dalen werden opgevuld met zand en klei. Toen door de waterspiegelstijging het hele gebied later met veen werd bedekt, hielden de boeren het voor gezien.
In de elfde eeuw begon de ontginning van het veengebied, dat toen Lieuwerderwolde werd genoemd. Rond 1200 was het veen grotendeels verdwenen en het oude reliëf weer zichtbaar. Op de Rug vestigde zich ene Herdericus, die in 1379 – volgens een archiefstuk – afkomstig was van ‘Bawingewere’ of Bangeweer. Eeuwen later, in 1828, verklaarde schoolmeester J. Mulder Jzn. de naam als ‘eene veilige wykplaats’ in de tijd dat ‘de lage landen hier nog gedurig onder water liepen’. (http://stadsmonumenten.nl/BultvanBuist.html)
Naar de laatste bewoners van de boerderij wordt Bangeweer thans ook wel aangeduid als Bult van Buist. Vanwege de ligging binnen de ‘geurcontour’ van de suikerfabriek, bleef de bult buiten de recente nieuwbouw. Zo blijft hij bewaard als zichtbaar restant van de Rug van Tynaarlo en tastbare herinnering aan een veilige woonplaats uit vroeger tijd.
Afkomstig uit http://stadsmonumenten.nl/BultvanBuist.html
WIKIPEDIA
https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Westpark_(Groningen)&oldid=57237339
[b]WIKIPEDIA[/b]
https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Westpark_(Groningen)&oldid=57237339
http://stadsmonumenten.nl/04_west.html
http://stadsmonumenten.nl/BultvanBuist.html
Comentarios
https://lh3.googleusercontent.com/-t3HS2__9vIcHkv73C3vRl8-q5j7NIl6WLTdGuijaPSqLyJwniyabmZg_N9ldoTPoMTYxuW07kuKR1vG08eoqJQT40M_xdAVmwCsUkvRBB3NcFXg7w6jPr5O7auybs2jdZRu3W-y5Pw=w2400
Agregar un comentario